U trendu

Mrkić: Nije vreme za sankcije

Član Nacionalnog saveta za Rusiju i Kinu i bivši šef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenio je da bi u savremenom svetu u prvom planu apsolutno trebalo da bude medjunarodna saradnja, ispomaganje, solidarnost, podela odgovornosti i zajednička briga za svakog pojedinca a ne uvodjenje sankcija.

Nikako nije vreme za sankcije, naglasio je Mrkić u autorskom tekstu povodom sankcija koje je EU uvela protiv nekoliko kineskih funkcionera na šta je Kina uzvratila uvodenjem kaznenih mera protiv pojedinaca i entieta iz EU, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Navodeći da je jasno da medjunarodne sankcije protiv nekih ličnosti imaju prevashodno politički karakter, daleko manje ekonomski Mrkić je dodao da je pitanje da li primena sankcija uopšte ima bilo kakve veze sa stotinama sporazuma, trgovinskih i privrednih, i zaključenih izmedju zemalja Zapada i Kine.

Mrkić je ocenio da „sankcije nikada i ni prema kome ne bi trebalo uvoditi medju medjunarodnopravnim subjektima, pre svega državama“.

On je dodao da bi „sankcije imale medjunarodnopravno opravdanje ako su usvojene u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, iako ni tada uopšte ne znači da će samim tim biti i pravedne“.

Besmisleno je u savremenom svetu glorifikovati unutrašnja društvena uredjenja pojedinih zemalja članica UN. Prava demokratija u svetskim odnosima trebalo bi da se sastoji u tome da svaka država samu sebe odmerava… Ni pod kakvim izgovorima ne treba druge ‘učiti pameti'“, jer se to lako može pretvoriti u sopstvenu negaciju, napisao je Mrkić.

Prema njegovim rečima Kina je postala predmet pomnog praćenja i podozrenja, posebno od vremena kada je krajem pretprošle decenije preuzela od Japana drugo mesto u rangiranju država po uspešnosti njihovih privreda.

Još je (bivši) predsednik (SAD Barak) Obama proglašavao Pacifik i pacifičke obale za predmet primarnog strateškog interesovanja SAD. Znalo se na koga je mislio. Svakog je uzbudjivala činjenica da je Kini bilo potrebno svega 10 godina da udvostruči svoj bruto nacionalni proizvod. Zna se da je drugim, veoma uspešnim državama poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, pa i Japana, bilo potrebno mnogo, mnogo više vremena, naveo je Mrkić u autorskom tekstu za CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.