U trendu

MSP: Dačić i šef Misije OEBS izrazili zabrinutost povodom izbora na severu Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Devenportom o situaciji na Kosovu i daljim koracima u rešavanju otvorenih pitanja.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su „obe strane izrazile zabrinutost“ povodom predstojećih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, „budući da se očekivanim neučešćem srpskih birača na ovim izborima dovodi u pitanje legitimitet i legalnost samih izbora“.

Naglašeno je obostrano očekivanje što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), što je istaknuto kao prioritet u rešavanju i ostalih otvorenih pitanja, piše u saopštenju.

Dačić je, kako se navodi, zahvalio na podršci Misije OEBS zaštiti prava srpskog stanovništva na Kosovu i izrazio očekivanje da će ona nastaviti da radi statusno neutralno, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Vanredne izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, zakazane za 23. april, bojkotuje Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba.

Kosovske vlasti su te izbore raspisale nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova. Formiranje ZSO i povlačenje kosovskih specijalaca su ujedno i zahtevi Srba za povratak u kosovske institucije, zbog čijeg neispunjavanja su i odlučili da ne učestvuju na lokalnim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.