U trendu

MSP Rusije: Prištinske vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja diskriminatornih taksi

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da prištinske vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja diskriminatornih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i pozvalo na potpuno i bezuslovno ukidanje tih, kako je navelo, „antisrpskih mera“.

„Još jedan demagoški gest je ukidanje carina 1. aprila ove godine, koje je najavio ‘v.d. premijera’ Kosova Aljbin Kurti, postavivši uz tu odluku, koja je ipak privremena, više uslova“, navodi se u saopštenju Departmana za informacije i štampu MSP Rusije.

Dodaje se da kosovska administracija insistiranjem na principu reciprociteta primorava Beograd „da etiketira proizvode u skladu s prištinskim standardima“.

„Drugim rečima, da se složi sa spominjanjem samoproglašene ‘Republike Kosovo’ u dokumentima, što bi značilo indirektno priznanje te nazovi države“, navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo navodi da „kosovski Albanci nisu ublažili svoj stav, kao što su od njih zahtevali zapadni staratelji, nego su, naprotiv, pooštrili svoje zahteve“.

„Indikativno je da su čak i u Vašingtonu, koji bezgranično podržava kosovsku ‘nezavisnost’, negativno prihvaćene nove smicalice Prištine, koja svesno odgadja perspektivu obnavljanja dijaloga sa Beogradom“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da u sklopu toga čudno izgleda pohvalna reakcija Evropske unije, „koja bi u svojstvu posrednika trebalo da trezveno ocenjuje situaciju i da se ne dodvorava ni jednoj od strana“.

Dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo Evropske unije, zamrznut je od novembra 2018. kada su kosovske vlasti prdevodjene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele takse od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kosova Kurti objavio je 31. marta da je njegova vlada donela odluku o ukidanju taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvodjenju mera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar