U trendu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije na sastanku Vojnog komiteta EU

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković učestvovao je danas na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije u Briselu o teemama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, kao što su operacije i misije EU i borba protiv terorizma.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je uz to Diković razgovarao s generalnim direktorom Vojnog štaba Evropske unije Esom Pulkinenom o dorpinosu Srbije multinacionalnim operacijama.

Srbija sa 35 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuje u četiri multinacionalne operacije Evropske unije: u Somaliji (EUNAVFOR ATALANTA i EUTM Somalia), Maliju (EUTM Mali) i Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA).

Srbija je nedavno primljena u punopravno članstvo borbene grupe EU – HELBROC.

Tokom sastanka je predstavnicima Vojnog štaba EU predata nominacija prvog nacionalnog oficira za vezu s Vojnim štabom EU Vladana Stanića.

„Nominacija nacionalnog oficira za vezu predstavlja dalji napredak u jačanju odnosa, produbljavanju saradnje i uspostavljanju efikasnije komunikacije u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, što je u skladu s naporima Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je predlog Vojnog štaba EU da Srbija nominuje oficira za vezu, izraz priznanja za učešće Srbije u operacijama i misijama Evropske unije.

Svečanoj primopredaji nominacije prisustvovala je i ambasadorka Srbije Ana Hrustanović, šefica Misije Srbije pri EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.