U trendu

Nadjeni parcijalni tragovi tri osobe na oružju

Veštačenjem oružja i municije pronadjenih u blizini porodične kuće premijera Aleksandar Vučića u Jajincima kod Beograda identifikovani su parcijalni DNK tragovi najmanje tri osobe, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslova, Stefanović je rekao da nisu svi tragovi nadjeni i na oružju i na municiji i da su neki nadjeni jedni preko drugih, pa je teško izolovati jedan DNK koji bi mogao da se koristi za uporedjivanje. 

On je, medjutim, naveo da će policija pokušati da drugim metodama sada dodje do uzorka za poredjenje i da će onda pokušati da ga uporedi s parcijalnim tragovima nadjenim na oružju. 

Govoreći o pravcima istrage, Stefanović je rekao da se u razgovoru sa stručnjacima došlo do zaključka da je malo verovatno da je neko doneo to naoružanje u šumu u Jajincima kod Beograda samo da bi ga tu odložio. 

„Nije logično ni po jednom parametru, niti je verovatno… Pratili smo sve mogućnosti i pravce (istrage) ali je malo verovatno da se to desi. Inače, imamo dva ili tri moguća scenarija“, rekao je Stefanović. 

On je dodao da će policija učiniti sve što može da reši taj slučaj, ali da ne može da kaže da je slučaj jednostavan i da će ga lako rešiti.

Stefanović je kazao i da postoje lica za koja policija veruje da mogu da učestvuju u rasvetljavanju tog dogadja.

„Imamo dva ili tri scenarija iz koga možete da zaključite dalje pravce rada, ali nećemo dozvoliti da se ugrozi bezbednost Srbije, bilo da se radi o premijeru ili nekom drugom licu i nećemo dozvoliti ugrožavanje naše nacionalnu bezbednosti“, istakao je Stefanović.

On je dodao da je ručni raketni bacač zolja proizveden u bivšoj SFRJ, u jednoj vojnoj fabrici u Srbiji, nakon čega je raketa „dospela u Doboj“, a da su ručne bombe proizvedene van Srbije, u nekoj fabrici u bivšoj Jugoslaviji, ali da nemaju informacije gde su one završile nakon proizvodnje.

U blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima kod Beograda u subotu su otkriveni sanduci puni oružja – raketni bacač zolja, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 mm, četiri ili pet metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra. 

Vučić je u nedelju rekao da je siguran da će se na oružju naći parcijalni DNK.

„Ja sam siguran da će se naći parcijalni DNK, pa ćemo ustanoviti šta se dogodilo, možda je to neko slučajno ostavio. Ako ne pronadjemo i parcijalni DNK, onda mi je jasno o čemu se radi“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.