Najnovije istraživanje: Polovina Srba doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju

Građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj meri zameraju odnos prema KiM i prema Srbima u Crnoj Gori i smatraju da je politika Mila Đukanovića najodgovornija za novonostale tenzije u odnosima dve zemlje, pokazalo je najnovije istraživanje agencije „Faktor plus“.

Istraživanje, koje prenosi „Blic“, pokazalo je da čak 44 odsto ispitanika Crnu Goru doživljava kao sopstvenu zemlju, 36 odsto je reklo da je reč o prijateljskoj susednoj zemlji, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet odsto vidi tu državu kao neprijateljsku. Većina ispitanika smatra i da neće doći do eskalacije sukoba između dve države.

Na pitanje šta su najveći uzroci problema u odnosima Srbije i Crne Gore, 44 odsto ispitanika navelo je da je to zvanična politika Crne Gore, 27 odsto da je reč o borbi velikih sila za uticaj na Balkanu, 16 odsto misli da je politika Srbije najodgovornija za tenzije, dok 13 odsto nema odgovor.

Upitani šta najviše zameraju Crnoj Gori u politici prema Srbiji, 68 ispitanika navelo je da je to odnos prema KiM, 30 odsto da je to odnos prema Srbima u Crnoj Gori, 23 odsto da je to pozitivan odnos prema NATO, 21 odsto da je to negativan odnos prema Rusiji, 7 odsto da je to odnos prema EU, a 12 odsto je navelo nešto drugo.

Vladimir Pejić iz agencije „Faktor plus“ rekao je za „Blic“ da je ljutnja građana uglavnom usmerena prema političkim elitama.

„Ljutnja naših građana odnosi se na crnogorske vlasti, ali znatan procenat misli da se upravo u susednoj Crnoj Gori ukrštaju interesi velikih sila. Iako u pitanju nije navedeno o kojim zemljama se radi, jasno je da su s jedne strane NATO i SAD, a na drugoj Rusija. To su glavni uzroci narastanja tenzija po mišljenju ispitanika“, naveo je Pejić.

Manji procenat je onih koji krivca vide u politici Srbije, dodao je on.

Pejić ne vidi da su poslednja dešavanja u vezi sa crnogorskim Zakonom o veroispovesti uznemirila građane.

Istraživanje je, naime, pokazalo da je nešto manje od polovine ispitanika reklo je da ne očekuje eskalaciju i da će odnosi polako biti konkretniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će do eskalacije doći, ali verbalne, dok samo tri procenata očekuje eskalaciju, čak i oružane sukobe.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 odsto u zbiru (tri ponuđena odgovora) smatra da treba izbegavati provokacije – 38 odsto kaže da ne treba da odgovaramo bez obzira na provokacije, 24 odsto navodi da treba da imamo znatno pomirljiviji ton, 18 odsto „da stalno podsećamo na neosnovanost poteza Crne Gore i da izbegavamo sukobe i zaoštravanje krize“.

S druge strane, 20 procenata ispitanih je za to da naš drzavni vrh „odgovori istom merom, možda čak i jače“.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Anonimni

  „TANDARA broč,BROČ!

 2. FILIP

  Mislim da je krivica za lose odnose,izmedju srbije i crne gore,iskljucivo na srbiji.Deo stanovnika srbije,nikako ne moze da „svari“ cinjenicu,da je crna gora,prvi put,posle 1918 godine,uspela da postane samostalna drzava.Iz nekih razloga, koji su neobjasnjivi,mnogi srbi smatraju,da je Crna Gora,njihova teritorija koja nije sposobna da opstane samostalno. Rukovodstvo Crne Gore,demantovalo je takvo razmisljanje,a to nekim srbima,nikako ne „prija“.

  1. Anonimni

   Crna Gora je izborila svoju državnost od Turske imperije koja joj je i međunarodno priznata. Mnogo veće nacije u okruženju su morale da čekaju da ih drugi oslobode kako bi bile „nezavisne“. To je za svako poštovanje. Ali, Crna Gora, kasnije, posle spartanske bitke na Mojkovcu, za vreme Velikog rata je bezuslovno kapiturila i posle se pripojila Srbiji. Svojom voljom. Crna Gora je nesumnjivo sposobna da opstane samostalno, ali jedino kao antisrpska, što je meni malo sramotno. Zašto? Pa kada dođete u Beograd, malo je takvih Srba kao što su Crnogorci. Obrnuto je, naravno, u Crnoj Gori. Pa ja sam Srbin gde god da sam, pošto mi je takvo poreklo. Plus zaista pradeda Solunac, bez laganja. Plus deda u zarobljeništvu, a otac u partizanima. Plus ja još jedan vojni rok devedesetih, malo na Kosovu i Metohiji, a molo na Drini i preko Drine.

  2. MrCrow

   Niko ne spori drzavnost Crnoj Gori, ali je sporan antisrbizam koji se bastini na tekovinama Sekule Drljevica, iznenadnom pojavom tzv. crnogorske nacije koja je uvedena 1945. , a pre toga je , kako je i sama sebe nazivala pre 1916, drzavom srskog naroda i voljom vecine usla u unitarnu dravu Srba, Hrvata i Slovenaca, tkz – beli listici. Protivnici unitarizma tzv. zelenasi su bili za federalizam, i koliko mi je poznato ni oni sami sebe nisu nazivali crnogorskom nacijom. Znaci da sumiramo zakljucke – inicijator Crnogoraca kao nacije je bio Sekula Drljevic a pecat su dali komunisti. P.S. Srbi se pise pocetnim velikim slovom, i jadan ti je pokusaj omalovazavanja naroda kome pripadas, a mrzis ga.

Napišite komentar