U trendu

Napuštene pruge postaju staze za rekreaciju i turistička ponuda

Srbija se pridružuje evropskim zemljama koje decenijama unazad imaju tradiciju pretvaranja napuštenih pruga u staze za rekreacju i turističku ponudu, saopštilo je danas Udruženje ljubitelja biciklizma „Jugo cikling kampanja“. 

Kako je navedeno u saopštenju, to udrženje dobilo je na konkursu Ministarstva građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture sredstva za projekat „Mogućnost transformisanja napuštenih pruga u Srbiji u zelene staze“. 

Koncept „Zelenih staza“ je već više decenija prisutan u Evropi i svetu i podrazumeva korišćenje napuštenih železničkih pruga za formiranje staza kojima bi se  kretali turisti i rekeativci, pešaci, biciklisti, skijaši, konjanici.

U takvim projekima često se obnavljaju i ponovo koriste i atraktivni delovi starih pruga na kojima se ponovo uvode turistički vozovi (kao Šarganska osmica). Često se i na još uvek sačuvanim šinama koriste posebna „vozila“ koja se kreću prugama uz pogon pedalama. Posebnu atrakcija su i napuštene železničke stanice koje se pretvaraju u muzeje ili turističke objekte.

„Cilj projekta je da se mapira mreža napuštenih pruga u Srbiji i da se utvrde deonice gde je moguće stvoriti novu turističko/rekreativnu ponudu. U toku je kontaktiranje opština kroz koje su prolazile pruge (33), kako bi se utvrdilo stanje železničke infrastrukture i zainteresovanost opština da reaktivira napuštene objekte. Do sada su opštine Aranđelovac, Lajkovac i Rakovica iskazale želju da se reaktiviraju pruge, tako da će se prvi pilot projekti uraditi za ove opštine“, navedeno je u saopštenju „Jugo cikling kampanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar