U trendu

Narodna stranka: Čime je madjarski farmaceut zadužio predsednika Srbije

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević upitao je danas čime je madjarska farmaceutska kompanija „Gudvil farma“ (Goodwill Pharma) zadužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija od nje kupi vitamine i suplemente u vrednosti od najmanje 16,2 miliona evra, koji će biti podeljeni penzionerima.

„Da li će bilo koja od srpskih kompanija koje proizvode lekove i suplemente visokog kvaliteta ikada imati naklonost predsednika Srbije kao što je ima kompanija Zoltana Tamašija i Ferenca Jojarta ‘Gudvil farma’? Gradjanima Srbije je trebalo pomoći proizvodima iz domaćih fabrika“, rekao je Kovačević u pisanoj izjavi.

On je upitao i da li je Vučić obezbedio reciprocitet da „srpski farmaceutski proizvodjači preko madjarskog premijera Viktora Orbana nadju put do madjarskih penzionera“.

Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo, naveo je da su od madjarske kompanije kupljeni cink i vitamini C i D, a da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera – što znači da je nabavljeno 5,4 miliona kutija suplemenata, odnosno po tri za svakog penzionera.

„Prosečna tržišna cena je najmanje tri evra za kutiju, što znači da je madjarskoj firmi plaćeno 16,2 miliona evra, a ‘Gudvil farma’ je dobila i besplatnu reklamu od predsednika Srbije“, rekao je.

Kako se navodi u saopštenju Narodne stranke, Kovačević je upitao i ko je platio porez na promet od 20 odsto u iznosu od 3,24 miliona evra, kao i da li će biti plaćeni troškovi distribucije „ili će Pošta Srbije pružiti tu uslugu besplatno“.

„U Srbiji lekove i suplemente proizvode, izmedju ostalih, i kompanije ‘Esenssa’, ‘Abela Pharm’, ‘Max Medica’ i mnoge druge koje predstavljaju srpski kapital koji Vučić očigledno tretira kao tudji“, rekao je Kovačević.

Dodao je da će se takva „kupovina madjarskih suplemenata uz posredstvo srpskog predsednika izučavati u školama kao primer kako nikada ne bi trebalo raditi“.

„Ekonomisti Srbije bi posle ovoga trebalo da pognu glave od sramote“, zaključio je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.