U trendu

Narodna stranka: Gradnja kovid bolnice neophodna Novom Sadu ali ne na mestu gde je vlast odredila

Novosadski odbor Narodne stranke ocenio je danas da je gradnja gradske bolnice neophodna za bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema u Novom Sadu, ali ne na način niti na mestu koje je gradska vlast opredelila da se gradi.

Kako u saopštenju piše, odabrano je pogrešno vreme za gradnju bolnice, a ocenjeno je i da se „kovid bolnice grade na početku, a ne na kraju pandemije“.

„Odabrano je neadekvatno mesto za gradnju tog objekta, pošto je namera gradskih vlasti da po okončanju pandemije taj objekat pretvore u gradsku bolnicu. Komunikacijski je potpuno neprimereno da gradska bolnica bude udaljena od KCV osam kilometara. U interesu pacijenata i boljeg funkcionisanja zdravstvenog sistema je da gradska bolnica i KCV budu na što manjoj razdaljini kako bi zbrinjavanje urgentnih slučajeva bilo brzo i neometano“, navodi se u saopštenju.

Iz Narodne stranke su naveli i da raspored prostora kovid bolnice i buduće gradske bolnice nije istovetan.

„Pošto gradska bolnica ima brojne službe i složeniju medicinsku strukturu, to praktično znači da će prostorno upodobljavanje kovid bolnice u gradsku bolnicu nakon okončanja pandemije biti, zapravo, nova investicija što ovaj projekat čini ekonomski spornim“, navodi se u saopštenju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je ranije danas sve političke stranke na području Novog Sada da podrže izgradnju Kovid bolnice, za koju su naveli da predstavlja „osnov dugoočekivane i više nego potrebne nove bolnice u gradu“.

Iz LSV su ocenili da je lokacija za kovid bolnicu u delu grada Mišeluk „zaista pažljivo i dobro izabrana, u odnosu na neke druge moguće lokacije“, jer je na tom mestu omogućen dovoljan prostor za izgradnju bolnice sa 600 kreveta, uz adekvatan broj parking mesta.

Stranka slobode i pravde (SSP) tražila je od gradskih vlasti da bivšu kasarnu „Arčibald Rajs“ koja se nalazi u širem centru grada pretvori u kovid bolnicu, kao i da ta kasarna bude jezgro buduće gradske bolnice.

SSP je optužila gradonačelnika Miloša Vučevića da kasarnu „čuva za omiljene investitore“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.