U trendu

Narodna stranka i udruženja gradjana: Neće biti monstruoznog rudnika litijuma kod Loznice

U Srbiji je u toku ekološka katastrofa, a najvažnija bitka za ekološki spas cele zemlje trenutno se odvija u okolini Loznice, gde su gradjani ustali protiv „monstruoznog projekta“ kompanije Rio Tinto, koja namerava da otvori rudnik litijuma, rekli su danas predstavnici Narodne stranke i udruženja gradjana iz Loznice i Subotice.

„Lokalno stanovništvo bi zbog tog rudnika litijuma kod sela Gornje Nedeljice moralo da bude raseljeno, a zemlja, reke i vazduh u zapadnoj Srbiji bili bi trajno zagadjeni i upropašćeni“, rekla je predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić u programu „Otvoreno“.

Ivana Parlić je navela da se gradjani bore protiv „dvoglave aždaje“, čija je jedna glava kompanija Rio Tinto, poznata po pustoši koju ostavlja za sobom po celom svetu, a druga glava je „korumpirana Vlada Srbije“, koja neskriveno nastupa kao lobista i zastupnik interesa Rio Tinta.

Predstavnica Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Marija Alimpić iz Loznice rekla je da „monstruozni projekat rudnika litijuma“ direktno ugrožava celu zapadnu Srbiju, indirektno i mnogo šire područje.

„Mi smo odlučili da rudnika litijuma neće biti, jer smo mi vlasnici naših života, naše zemlje i naše budućnosti, a zatrovana zemlja, voda i vazduh nisu naša budućnost. Ko misli da jeste, neka ode u Bor i neka se tamo preseli. Rudnik bi bio ogromnih razmera, a otpadne vode bi izbacivali u reku Jadar, što bi trajno uništilo kvalitet reka i podzemnih voda i vazduh bi bio zagadjen“, rekla je Marija Alimpić.

Koordinator Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji Zvezdan Kalmar iz Subotice rekao je da „litijum neće biti kopan kod Loznice“ i da je sve u vezi sa tim projektom nelegitimno i mora da bude odbačeno.

„Nije prihvatljivo da grupa ministara u Vladi Srbije sa svojim prijateljima iz velike korporacije sedne i ne pitajući nikoga odluči da kod Loznice bude otvoren rudnik i da u narednih 200 godina tu više ne bude poljoprivrede, a da se odatle rasele hiljade ljudi“, naveo je Kalmar.

„Ko odredjuje interes Srbije? Ministarka enertetike Zorana Mihajlović kaže da imamo 200 milijardi dolara ispod zemlje, ali bez analize koliku bi milijardi iznosila šteta koju bi kopanje tih ruda izazvalo“, dodao je Kalmar.

Kalmar je rekao da je Srbija pretvorena u veliko istražno polje na kojem bilo koji preduzetnik ima pravo da zahteva istraživanje, a u novom Predlogu zakona o rudarstvu strateškim resursima proglašeni su ugalj, nafta, gas, škriljci, bor, litijum bakar…

„To znači da Vlada Srbije sebi daje za pravo da proglasi javni interes i eksproprijaciju, odnosno da uzme imovinu bilo kom gradjaninu. Vlast svodi gradjane na podanike i zarobljenike uske interesne grupe oko Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, a zakone prilagodjava privatnim interesima stranih kompanija i njihovom profitu, od kojeg namerava da uzme deo“, precizirao je Kalmar.

Kalmar je istakao da gradjani moraju biti pitani o svojoj životnoj sredini.

„Zašto bi gradjani koji se bave pčelarstvom i voćarstvom pristajali da im neko dodje i otvori rudnik ispod njihovih njiva i uništi im zemlju“, upitao je Kalmar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.