U trendu

Narodna stranka: Sastanak u Briselu sa Kurtijem je nastavak Vučićeve privatne diplomatije

Portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je predstojeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika prištinske vlade Aljbina Kurtija „nastavak Vučićeve privatne diplomatije“ jer, kako je ocenio, na pregovore najavljene za 18. avgust u Briselu odlazi bez obavezujućeg pregovaračkog okvira.

Jovanović, inače i narodni poslanik, rekao je za list Danas da pitanje zaštite teritorijalne celovitosti, suvereniteta i zaštite srpskog naroda na Kosovu zahteva mnogo ozbiljniji pristup, te dodao da je to pitanje oko kojeg se mora postići nacionalni konsenzus.

„Kad god je srpska delegacija proglasila neku pobedu u Briselu, srpski narod na Kosovu i Metohiji je nešto gubio“, rekao je on, prenela je Narodna stranka.

Podsetio da je poslanički klub Narodne stranke zatražio od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića hitno sazivanje posebne sednice parlamenta na koju bi bio pozvan i Vučić, koji bi poslanicima podneo izveštaj o Kosovu.

Naveo je da su poslanici te stranke tražili da skupština donese i relevantne akte kako bi se uspostavio pregovarački okvir Srbije.

„Umesto Orlića oglasio se Vučić, koji je najavio, može se reći i sazvao sednicu parlamenta za septembar“, rekao je on.

Ocenio je da to znači da će u Brisel 18. avgusta na pregovore (Vučić) ići bez obavezujućeg pregovaračkog okvira.

„To dalje znači da se nastavlja praksa privatne diplomatije predsednika Republike“, rekao je Jovanović.

Naveo je da Narodna stranka ne želi da produbljuje nesuglasice u opoziciji, niti da odgovara na provokacije i da ta stranka ne želi da rasipa energiju odgovarajući na besmislene napade.

„Imamo sasvim jasan cilj – promenu ove vlasti i sistema, predstavljanje građana u Narodnoj skupštini i predlaganje konkretnih rešenja od kojih će građani imati koristi“, rekao je Jovanović.

Dodao je da Narodna stranka ima korektne odnose sa Demokratskom strankom, Ne davimo Beograd i Zajedno.

Upitan kakva je poruka poslata građanima koji su glasali za koaliciju „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, a sada vide sukobe Narodne stranke i Stranke slobode i pravde (SSP), on je odgovorio da je ta koalicija u kampanji pred građane izašla sa sloganom „Promene iz korena“, što je podrazumevalo promenu vlasti i sistema.

„Naši bivši koalicioni partneri iz SSP su, međutim, dva dana posle izbora iz korena promenili odnos prema vlasti, počeli da govore o spuštanju tenzija, seli na Vučićevo kanabe i najavili da će podržati predloge vlasti“, kazao je on.

Naveo je da su na taj način izigrali poverenje građana i poverenje koalicije, preko čega, kako je kazao, nismo mogli da pređemo.

„Naš koalicioni dogovor bio je jasan – promena sistema i nesaradnja sa vlašću. Narodna stranka se, za razliku od njih, drži obećanja datih u kampanji i kada izbori prođu“, rekao je Jovanović.

On je, povodom konkursa koji je raspisao za asistenta koji bi mu pomagao u radu u parlamentu, rekao da je želeo da studentima politikologije i prava pruži priliku koju je i sam dobio kada je počinjao karijeru, kako bi iz prve ruke mogli da vide funkcionisanje političkog života i rada zakonodavne grane vlasti.

„Narodna skupština je dugo zatvorena za nove ideje i mlade ljude koji ne dolaze iz stranačkih struktura, a ovim malim doprinosom pokušavamo to da izmenimo“, rekao je on.

Objasbnio je da je želeo da vrata parlamenta otvori i za mlade koji do sada nisu imali prilike da se politički angažuju i da konkurs bude potpuno transparentan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar