U trendu

Narodna stranka: Vlast Beograda planira da u potaji usvoji plan izgradnje stanova na vodoizvorštu

Narodna stranka upozorila je danas da Skupština Beograda planira da 29. decembra, dva dana pred Novu godinu, usvoji plan koji bi „povlašćenom investitoru omogućio ogromnu zaradu“ od prodaje 13.000 stanova na Makiškom polju, gde bi izgradnja mogla da uništi vodoizvorište iz kojeg se Beograd snabdeva pijaćom vodom.

„Vazduh u Beogradu je medju najzagadjenijim u svetu, a vlast SNS-a sada je krenula i da se obračuna i sa kvalitetom vode. Spremni su na sve zarad ličnog bogaćenja. Projekat gradnje stanova u blizini vodoizvorišta na Makišu se mora hitno zaustaviti da Beogradjani ne bi bili prinudjeni da piju vodu samo iz plastičnih flaša“, upozorila je u saopštenju Narodna stranka.

Predsednica Odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, Marina Lipovac Tanasković, rekla je da se lokalna vlast trudi da „sve u vezi sa tim projektom prodje mimo javnosti“.

„Zato je nedavno fingirana javna rasprava o Planu detaljne regulacije dela Makiškog polja, jer zainteresovana stručna javnost i gradjani nisu mogli da prisustvuju zbog mera protiv epidemije čime je ograničen broj prisutnih. Sada je usvajanje tog dokumenta planirano za 29. decembar, svega dva dana pred Novu godinu, kako javnost ne bi obratila pažnju“, rekla je Lipovac Tanasković.

Član Odbora za ekologiju Narodne stranke, doktor biotehničkih nauka Aleksandar Andjelković, rekao je u programu „Otvoreno“ da je predvidjena izgradnja stanova na razdaljini manjoj od dva kilometra od reni-bunara koji služe za snabdevanje grada pijaćom vodom, iako je Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ u svom rešenju ukazao da bi smelo da se gradi samo na više od dva kilometra razdaljine od reni-bunara.

„Podzemne vode u basenu Makiškog polja su rezervoar kvalitetne vode za preradu u pijaću. To vodoizvorište će biti ugroženo jer će zbog izgradnje stanova i metroa na Makišu biti oštećen tanak povlatni sloj koji štiti podzemne vode“, naveo je Andjelković, i precizirao da se reni-bunari koriste za ispumpavanje kvalitetnih podzemnih voda koje se potom u preradjuju u pijaću vodu.

Tbog izgradnje će doći do „kontakta površinskih voda sa podzemnim, što nije dobro jer će tako biti zagadjene podzemne vode koje služe za snabdevanje Beogradjana vodom iz postrojenja Makiš 1 i Makiš 2“, naveo je Andjelković.

Andjelković je ocenio da je vlast spremna da uništi vodoizvorište zarad profita investitora, podsetio da su sadašnje generacije nasledile od prethodnih izvorište kvalitetne vode na Makišu, te ga moraju sačuvati za buduće generacije, jer je „voda strateška sirovina i resurs“.

Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda, Miloš Pavlović, rekao je da „režimu nije važno da li građani piju zdravu vodu ili ne“, nego je ljudima na vlasti „važno da uzmu novac i da se bogate“.

„Na vlasti je organizovana kriminalna grupa koja donosi urbanističke planove tako da njenim članovima donesu zaradu, a ne zanimaju ih interesi i kvalitet života Beogradjana“, zaključio je Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.