U trendu

Narodna stranka: Vlast krije ugovor sa Milenijum timom a Kraljevo raskopano

Narodna stranka saopštila je danas da je kompanija „Milenijum tim“, koja je od države dobila posao gasifikacije u Kraljevu, odgovorna za raskopavanje ulica i uništavanje instalacija u tom gradu, a da je pitanje kada će gradjani dobiti gas, dok lokalna vlast odbija da obelodani ugovor sa tom kompanijom, pozivajući se na „državnu, poslovnu ili drugu tajnu“.

„Predstavnicima vlasti u Kraljevu više je stalo da zaštite interese ‘Milenijum tima’ nego interese svojih sugradjana. Gradjani Kraljeva imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac iz budžeta“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke Kraljevo.

U saopštenju se ističe da ulice u Kraljevu u kojima je započeta gasifikacija „liče na ratnu zonu punu rovova“ i da su gradjani opravdano nezadovoljni.

„Posebno je zabrinjavajuće koliko će nas koštati saniranje uništenih i raskopanih ulica i trotoara, kao i instalacija koje nesavesni i nesposobni izvodjači svakodnevno oštećuju, što svakako ide na teret gradskog budžeta“, navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Narodne stranke Kraljevo navodi da je 26. marta gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću podneo zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u kojem je tražio informacije o postupku izbora strateškog partnera za gasifikaciju široke potrošnje na teritoriji tog grada.

„U odgovoru nije dostavljen zaključeni ugovor, uz pozivanje na član Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i vlast je navela se tražena informacija čuva kao državna, poslovna ili druga tajna“, navodi se u saopštenju.

„Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji grada Kraljeva nikako ne može predstavljati ni državnu ni poslovnu tajnu, te prikrivanje informacija dodatno izaziva sumnju u zakonitost tog ugovora, uzimajući u obzir da je i sam postupak izbora strateškog partnera izvršen pod veoma sumnjivim okolnostima“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je na traženu informaciju o ukupno isplaćenim sredstvima po zaključenom ugovoru, Javno preduzeće za uredjenje gradjevinskog zemljišta Kraljevo navelo da to nije u njihovoj nadležnosti, kao i da ugovorom nije predvidjena obaveza informisanja o ukupno isplaćenim sredstvima, pošto je investitor svih gasovodnih objekata predvidjenih za izgradnju na teritoriji grada Kraljeva JP „Srbijagas“ Novi Sad.

„Ovako neodgovoran odnos prema javnom interesu mora biti strogo sankcionisan i Narodna stranka je garant da će po promeni vlasti svi koji su učestvovali u razaranju Srbije i koruptivnim radnjama snositi zakonske posledice“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.