U trendu

Narodna stranka: Vučić menja Ustav da bi potpuno kontrolisao izbor sudija

Narodna stranka saopštila je danas da su predložene izmene Ustava Srbije sračunate tako da olakšaju uticaj političke moći na sudije i tužioce, kako bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ostvario svoj cilj da potpuno sruši i poslednju branu za bezakonje svoje vladavine“.

„Vučić tako želi da obezbedi i da kriminalne afere njegovog režima, poput Savamale, ‘Krušika’ i ‘Jovanjice’, nikada ne dobiju sudski epilog koji bi vodio do najviših nosilaca državne vlasti. Izmene su sračunate da se uticaj političke moći na pravosudje učvrsti tako što će mehanizmi tog uticaja dobiti svoje ustavno pokriće“, navodi se u saopštenju Pravnog saveta Narodne stranke.

Dodaje se da su promene Ustava za Vučića i njegov režim ujedno i priprema za pokušaj promene preambule Ustava koja proklamuje da su Kosovo i Metohija „sastavni deo teritorije“ Srbije, što mu, kako su naveli, Narodna stranka nikada neće dozvoliti.

U saopštenju se kaže i da sadašnji „jednopartijski saziv“ Skupštine Srbije, za koji navode da je „sam Vučić skratio mandat jer u njemu nisu predstavljeni svi gradjani Srbije zbog bojkota izbora u junu 2020. godine“ – nema legitimitet da odlučuje o promeni Ustava.

„Umesto toga, taj proces je neophodno odložiti do izbora legitimne skupštine, nakon slobodnih i demokratskih izbora“, ocenila je Narodna stranka.

Iz te stranke su dodali da su lažne tvrdnje Vlade Srbije da se promeni Ustava pristupa zbog opredeljenja za evrointegracije, ocenjujući da su predložene ustavne promene „antievropski i antidemokratski akt usmeren jedino i isključivo na to da Vučićevom režimu omogući potpunu kontrolu nad izborom i radom sudija i tužilaca“.

Narodna stranka je kao dokaz za tu tvrdnju navela da po predloženim izmenama Ustava sudije više ne bi imale većinu u Visokom savetu sudstva, kao ni tužioci u Državnom veću tužilaca, te da bi izbor sudija i tužilaca bi zavisio od volje vlasti.

Ocenili su da Vučić tako ostaje dosledan svom antievropskom delovanju iz devedesetih godina i dodali da je Vučić za više od osam godina svoje vladavine jasno pokazao da ne želi da se Srbija integriše u EU, niti je to ikada želeo.

„Da je Vučić zaista hteo nezavisno sudstvo i vladavinu zakona, on ne bi ukidao institucije podele vlasti koje su jemstvo demokratije, i ne bi parlament pretvorio u svoju jednopartijsku glasačku mašinu, a Vladu Srbije u svoj lični administrativni servis“, zaključuje se u saopštenju Pravnog saveta Narodne stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar