U trendu

Ne davimo Beograd: Oslobodimo Beograd ponovo

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je povodom 75 godina od oslobadjanja Beograda u Drugom svetskom ratu da današnji dan podseća da borba za slobodan grad mora biti svakodnevna, na svim frontovima.

„Ne smemo biti robovi u sopstvenoj državi, a sloboda se mora osvojiti na vrednostima antifašizma, solidarnosti, jednakosti i demokratičnosti. Ovaj grad zaslužuje da ga ponovo oslobodimo“, ističu iz Inicijative.

Oni podsećaju da je na današnji dan pre 75 godina, a nakon više od 1.200 dana pod okupacijom, oslobodjen Beograd, uz velike napore i brojne žrtve i hrabrost boraca jedinica Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i Crvene armije, te samoorganizovanih gradjana samog Beograda, kao što je bio spasilac Savskog mosta Miladin Zarić.

Iz te inicijative ocenjuju da su 75 godina kasnije, Beograd „porobili i otudjili gradski moćnici i kriminalne političke elite, koja na sličan okupatorski način uništava Srbiju“.

„Obespravljenima i siromašnima se ruše kuće i otimaju domovi ukoliko stoje na putu lažnog progresa, dok nasipe krase vodene, šljašteće kuće nedodirljivih ‘okupatora’ javnog interesa, a gradski prevoz jedva da funcioniše. Na drugoj obali Save niče zabranjeni grad izmišljenog investitora finansiran direktno iz republičkog budžeta, a loše ili nimalo plaćeni radnici stradaju na nezaštićenim gradjevinskim objektima podobnih investitora“, navode iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Kako ističu, grad je razrušen beskonačnim i besmislenim radovima, „podgrejanim dobro podmazanim tenderima“ i ogromnim zaduženjima na teret njegovih stanovnika.

„Vazduh je zagadjen, vode su zamućene otpadom, a smeće ćemo spaljivati u visokim pećima. Komunalna policija maltretira gradjane i gradjanke, dok komunalni nered cveta na višim nivoima. Grad Beograd ima izmišljenog gradonačelnika i kaznenog upravitelja grada na poziciji zamenika gradonačelnika“, ističu iz ove inicijative.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.