U trendu

Nehamer: Za Austriju je Zapadni Balkan važna geostrateška tačka, imamo medjusobne istorijske veze

Kancelar Austrije Karl Nehamer izjavio je danas u Prištini da je za Austriju Zapadni Balkan važna geostrateška tačka, sa kojim deli istorijske veze.

Posle susreta sa predsednikom Vlade Kosova Aljbinom Kurtijem, kancelar Nehamer je na konferenciji za novinare rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao o načinu da se ubrza proces pridruživanja Kosova u Evropskoj uniji.

„Zaista živimo u izazovima. U početku smo se borili protiv pandemije i posledica koje su iz nje proizašle. Sada imamo rat u Evropi. Ruska Federacija je napala Ukrajinu. Moraju se rešiti posledice koje će uslediti. Razgovarao sam sa premijerom i o ubrzanju procesa članstva u EU. Austriji je važno da bude most, ali je važno da se Nemačka još više uključi, jer je prijatelj Kosova“, rekao je Nehamer.

Austrijski kancelar je dodao da je važno da veze sa Zapadnim Balkanom postoje i u budućnosti, zbog čega „Kosovo treba da bude u EU“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je zatražio od austrijskog kancelara da podstakne proces liberalizacije viznog režima, i da Kosovo dobije više sredstava iz fondova Evropske unije.

„Zahvalio sam mu na podršci i pomoći tokom rata. Austrija je bila tračak nade tokom okupacije i medju prvim zemljama koje su priznale i otvorile ambasadu na Kosovu. Razgovarali smo o tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje i mogućnosti njihovog produbljivanja. Radimo na integraciji u Evropsku uniju. Uveravao sam kancelara da Kosovo nastavlja da bude pouzdan saveznik“, kazao je Kurti.

Rekao je da će Kosovo, kao u slučaju avganistanskih izbeglica, nakon uvodjenja sankcija Rusiji biti spremno da prihvati i ukrajinske izbeglice.

„Tražio sam od kancelara da progura odluku o liberalizaciji viznog režima u Evropskom savetu, jer je to zakasnela odluka koja šteti gradjanima, preduzećima i ekonomiji Kosova. Kosovo treba da dobije više sredstava od EU. Fondovi EU moraju biti povezani sa vrednostima EU“, rekao je Kurti.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima održavanja izbora Srbije na Kosovu Kurti je rekao da insistira na poštovanju Ustava i kosovskog zakonodavstva i rezolucije kosovskog parlamenta kojom je onemogućeno održavanje referenduma Srbije na Kosovu.

Dodao je da su u vezi sa ovim pitanjima u stalnom kontaktu i koordinaciji sa predstavnicima zemalja kvinte i sa Briselom.

Posle susreta sa Kurtijem austrijski kancelar će se sastati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar