U trendu

Nekoliko desetina gradjana na protestu zatražilo da planina Starica bude stavljena pod zaštitu

Lideri stranke Zajedno sa nekoliko desetina gradjana zatražili su danas na protestu da se pod hitno „prekine sa miniranjem“ planine Starica i da se donese uredba po kojoj će Starica biti stavljena pod zaštitu.

Gradjani su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, odakle su Pionirskim parkom došli ispred zgrade Predsedništva gde su, blokirajući saobraćaj u delu ulice Kralja Milana, uz zviždanje i uzvike „Ne damo Staricu“ poslali poruku da neće odustati od zahteva da se obustave radovi na toj planini.

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kazao je agenciji Beta da očekuje da se tema „razaranja“ u okolini Majdanpeka dovede na najviši nivo i da će poslanička grupa „Moramo – Zajedno“ otvoriti tu temu u skupštini.

Kako je kazao, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine insistiraće na tome.

„Nemamo mi ništa protiv rudarenja, mi imamo veliki problem sa tim što se ovde ne poštuju zakoni. Ne poštuju se zakoni koji se tiču imovine, ne poštuju se zakoni koji se tiču rudarenja. Ta planina (Starica) je uzurpirana bez dozvola, a pored toga je dozvoljeno Kinezima da rade intenzivno rudarenje i da za sedam godina iscrpe rezerve na tom mestu i ostave pustoš“, kazao je Nebojša Zelenović.

On je naglasio da ta stranka nema ništa protiv rudarenja koje je u skladu sa propisima Evropske unije.

„Ovakva ruda se na takvim lokacijama rudari 50, 60 ili 70 godina, a kod nas će to biti za sedam“, rekao je Zelenović.

Dodao je da je današnji protest prvi u nizu protesta za očuvanje planine Starica.

Kopredsednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je gradjane da budu spremi da odbrane tu planinu ukoliko se radovi nastave, navodeći da gradjani neće dozvoliti da Starica padne.

On je rekao da je jedini zahtev današnjeg okupljanja pod hitno donošenje „uredbe, zakona ili akta“ po kom će Starica biti stavljena pod zaštitu.

„Onog momenta kada kompanija ‘Zidjin’ kupi privatnu zemlju naših gradjana ili je po zakonu o eksproprijaciji takodje prisvoji, istog momenta ta zemlja ne pripada Srbiji“, istakao je Jovanović Ćuta.

Prema njegovim rečima, ne radi se o zemlji već o „onome ispod zemlje“ što dovodi u pitanje – čiji su zlato, bakar, vodoizvorišta, šume.

Okupljeni gradjani nosili su transparente „Ne dam dedovinu! Živela Srbija“, „Nema prava i pravde, to dela govore“, „Protiv mafije na vlasti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar