Nemački ambasador u Prištini o studentskom performansu: Odvratna paralela sa Holokaustom

 Nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt kritikovao je danas performans studenata u severnom delu Kosovske Mitrovice pod nazivom „Kosovošvic“, navodeći da se položaj Srba na Kosovu ne može porediti sa stradanjima Srba i drugih naroda Balkana tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. 

„Ova paralela, imajući u vidu patnje, posebno Srba i drugih u regionu tokom Holokausta sprovedenog na Balkanu pod okupacijom nacističke Nemačke, nije samo potpuno preterana, već i odvratna. Pročitajte knjige iz istorije, nemojte se baviti ‘alternativnim’ činjenicama“, naveo je ambasador na Tviteru.

Studenti Prištinskog univeziteta s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici su danas priredili performans pod nazivom „Kosovošvic“ s improvizovanim logorom ogradjenim bodljikavom žicom, da bi prikazali kako će izgledati život Srba na Kosovu ako ostane nedavno uvedena taksa na robu iz Srbije.

„Današnji performans ima za cilj da pokaže da mi živimo u jednom koncentracionom logoru sa ograničenim pravom na kretanje, ishranu, pravo na slobodu govora na srpskom jeziku“, rekao je predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović.

Studenti su, kao logoraši, pružali ruke kroz ogradu da bi im „stražari“ dali hleb.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.