U trendu

Ni Šerlok Holms ne može da utvrdi ko je sve priznao Kosovo

Od Kostarike koja je prva priznala nezavisnost Kosova, istog dana kada ga je Priština jednostrano proglasila, i Palaua koji je danas saopštio da povlači priznanje, odnos prema jednostranoj proglašenoj nezavisnosti Kosova išao je u više faza – prvo talac priznavanja, zatim zastoja, a sada se talas povlači.

O broju zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, Beograd i Priština imaju različitu evidenciju.

Dok Priština tvrdi da je Kosovo priznalo 116 zemalja članice, u Beogradu se polazi od toga da je to učinio daleko manji broj.
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi koji je broj zemalja koje su priznale Kosovo i da je spisak od 116, koji predstavlja Priština, lažan.

Prema Beogradu, na spisku Prištine se nalaze zemlje koje nikada nisu donele odluku o priznavanju nezavsinosti Kosova, kao i one koje su suspendovale raniju odluku.

Procena je srpskih zvaničnika da je najviše 101 zemlja, među kojima su i pojedine države čiji stav nije jasno iznet, priznalo Kosovo.

S tim u vezi je Beograd od zemalja koje imaju nejasan stav s tim u vezi tražio objašnjenje.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun procenjuje da se nalazimo sada na 96 zemalja koje su priznale Kosovo, što je ispod polovine članica UN, koje broje 193 države sveta.

Beograd je, lobiranjem, u proteklih skoro dve godine, uspeo da izdejstvuje povlačenje priznanja od pojedinih država, a prva je zemlja je bila Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Na listi zemalja koje su povukle priznanje je 13 država, a među njima su, prema tvrdnji srpskih zvaničnika, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska ostrva, sada i Palau.

U Beogradu se očekuje da će još par zemalja, narednih dana, povući odluku o priznanju Kosova.

Kosovo je 17.februara 2008.jednostrano proglasilo nezavisnost, a prva zemlja koja ga je priznala bila je Kostarika, koja je to učinila još istog dana.

Odmah potom Kosovo su priznali Avganistan, SAD, Francuska, Velika Britanija, Albanija i Turska.

EU, koja je održala sastanak 18.februara 2008.na temu priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, nije uspela da postigne dogovor, te su zemlje članice pojedinačno donosile svoju odluku s tim u vezi.

Pet zemalja – Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka, za razliku od ostalih iz EU, nisu priznale Kosovo.

Što se velikih zemalja tiče, Kosovo nisu htele da priznaju i kategorično su protiv jednostrano proglašene samostalnosti Rusija, Kina, Indija, Brazil, Alžir, Iran, kao ni Venecuela.

Diplomatska akcija Sbrije na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je razljutila Prištinu, a zamerili su je Srbiji pojedine zapadne zemlje, sponzori kosovske nezavisnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar