U trendu

Nikolić: Oluja ostavila prazninu i u dušama progonitelja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je hrvatska akcija „Oluja“ ostavila pustoš u gradovima i selima, u kućama i zgarištima u kojima su vekovima živeli Srbi na tlu Hrvatske, ali i prazninu u dušama „progonitelja“.

„Čovek nije stvoren da bude zver, u njegovom mozgu ostaje nemirenje sa zločinom koji je počinio, na njegovom obrazu  ostaje utisnut pečat zlikovca. Deo hrvatskog naroda, onaj deo koji i sada kroji sudbinu svoje države i određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom mora da živi sa tim“, rekao je Nikolić na Fruškoj Gori gde je prisustvovao parastosu žrtvama stradalim u akciji „Oluja“ i osveštavanju krsta buduće crkve Blage Marije.

Kako je kazao, deo hrvatskog naroda moraće da živi i sa „nezaboravnom i neizbrisivom slikom kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, osim golog života i porodičnih fotografija, nosili još samo beskrajnu tugu u koloni stida onih koji ih proteruju“.

On je istakao da se veličina i snaga jednog naroda ne meri se brojem ubijenih i zauvek proteranih slabih i nezaštićenih, spaljenim kućama, zatrovanim bunarima i poklanom stokom.

„Vaša ognjišta bezumnici su pretvorili u oganj, vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobedu i dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera. Pobili su i proterali Srbe, pravoslavne i svetosavne. Istorija nas je naučila da je to u Hrvatskoj velika i neoprostiva, a jedina krivica“, kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da oprostiti nikada ne znači zaboraviti, ali da su Srbi kroz svoju istoriju umeli da se u ime nekih interesa, koji su bili svačiji samo ne srpski, lako odreknu i gotovo zaborave svoje žrtve.

„Nikada nije kasno da ispravimo istorijska sagrešenja i da pamtimo svoje koji su stradali i još stradaju. Srbija i Srbi su spremni na oprost i pomirenje, ali ne zavisi sve samo od nas“, istakao je predsednik Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar