U trendu

Nova ambasadorka Srbije u Kini: Odnosi Srbije i Kine najbolji u istoriji (VIDEO)

Nova ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović ocenila je da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji i izrazila očekivanje da će u narednim godinama doći do nastavka uzlaznog trenda saradnje u svim oblastima.

U intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG), prvom intervjuu od izbora za ambasadorku u Pekingu, Stefanović je navela da će se tokom mandata fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine, a kao najvažniji zadatak izdvojila je intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou, kao osnove za unapređenje svih drugih oblika saradnje.

„Jedan od glavnih zadataka biće realizacija posete predsednika Sija Srbiji, na poziv predsednika Vučića. Uz to, bićemo angažovani i na realizaciji poseta na drugim nivoima“, rekla je.

Prema rečima nove ambasadorke, ekonomska saradnja je takođe važan segment saradnje i u tom smislu fokus će biti na što skorijem zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovoren tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini.

„Zainteresovani smo i za proširenje robne razmene s Kinom i strukture našeg izvoza u Kinu, što će biti veoma važno za naše privrednike. Važan segment je i razvoj kulturne i prosvetne saradnje i na taj način Srbija će biti mnogo vidljivija i prepoznatljivija u Kini, a to će doprineti boljem povezivanju naroda dve zemlje“, dodala je.

Stefanović je ukazala da imenovanje na funkciju ambasadora u Pekingu doživljava kao najveću moguću čast, ali i odgovornost, rekavši da se tokom cele karijere bavi Kinom, da je studirala kineski jezik i službovala u Ambasadi Srbije u Pekingu.

„Imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Narodnoj Republici Kini predstavlja za mene najveću moguću čast i veliko poverenje a posebno ogromnu odgovornost imajući u vidu da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1955. godine. Poseban kvalitet tim odnosima poslednjih godina daju i veoma dobri i prijateljski odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga“, istakla je ambasadorka Srbije.

Stefanović je rekla i da Srbija u punoj meri podržava Inicijativu „Pojas i put“ i da je izuzetno aktivna u okviru nje, odnosno u mehanizmima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

„Srbija je na vrhu liste po broju projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike. U narednoj godini očekujemo nove projekte. Ono što je za Srbiju najvažnije jeste uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, čemu se uskoro i nadamo. Verujem da će biti mnogo novih projekata i u oblasti zaštite životne sredine, kulture i prosvete. Mogućnosti su zaista ogromne“, rekla je Stefanović.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što prvi intervjuu u svojstvu ambasadora Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini daje za za Kinesku medijsku grupu, „posebno imajući u vidu da srpska redakcija Kineskog međunarodnog radija decenijama izveštava o odnosima Srbije i Kine i da ima tradiciju promovisanja srpskog jezika“.

„Ambasada Srbije u Kini oduvek ima izvanrednu saradnju sa ovim, jednim od najznačajnijih medija u Kini“, istakla je ambasadorka.

Stefanović je ocenila da je napredak Kine u poslednjih 100 godina impresivan, a posebno je izdvojila iskorenjivanje apsolutnog siromaštva.

„Poslednjih godina na mene je najveći utisak ostavio uspeh Kine u suzbijanju pandemije, kako na unutrašnjem planu, tako i na spoljnom, upućivanjem medicinske opreme, humanitarne pomoći i vakcina drugim zemljama, među kojima i Srbiji. Prošle godine je Kina obeležila stogodišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine i zaista je impresivno kako je Kina za jedan vek od nerazvijene zemlje postala druga ekonomska sila sveta i jedan od najznačajnijih faktora na međunarodnom planu“, rekla je.

Podsetila je da je „Kina uspela i da ostvari svoj stogodišnji cilj – da postane umereno prosperitetno društvo“ i da „nastavlja ka ostvarenju svog drugog stogodišnjeg cilja – razvoja moderne socijalističke države, šta je zacrtano za 2049. godinu“.

„Kina je uspela da iskoreni apsolutno siromaštvo na svojoj teritoriji, što je veliki podvig, a u prošloj godini ostvarila je rast bruto domaćeg proizvoda od 8,1 odsto i to u uslovima pandemije“, navela je.

Ambasadorka je rekla da očekuje dalje uspehe i ekonomski razvoj Kine, uprkos negativnim posledicama epidemije korona virusa.

„Naznake su da će Kina ostvariti u ovoj godini i zacrtani rast BDP-a od 5,5 odsto, uz plan da se otvori više od 11 miliona radnih mesta. To je veliki zadatak i dobar plan uprkos negativnim efektima kovida i, nažalost, sve realnijoj ekonomskoj krizi usled dešavanja na istoku Evrope. Kina je uspešno otpočela realizaciju 14. petogodišnjeg plana koji podrazumeva obimne ekonomske i socijalne reforme i uverena sam da će Kina uspeti da ostvari sve te ciljeve“, kazala je Stefanović.

Navela je da su joj na godišnjim skupovima Svekineskog narodnog kongresa i Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije naročito zanimljive bile teme iz oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti Kine.

„Posebno sam pratila smernice koje se tiču spoljne politike Kine i izuzetno je važan naglasak na politici miroljubivog razvoja, kao i nastavak napora u izgradnji ideje predsednika Si Đinpinga o izgradnji čovečanstva kao zajednice sa zajedničkom budućnošću. Pored spoljne politike, pažnju su mi privukle i informacije o jačanju nacionalne bezbednosti Kine, jedan jak pravac u smislu daljeg očuvanja politike jedne Kine i principa jedna zemlja, dva sistema“, zaključila je ambasadorka Stefanović u intervju za Kinesku medijsku grupu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar