U trendu

Nova predsednica Delegacije EP za Srbiju Alesandra Moreti

Za novu predsednicu evropske delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU (POSP) izabrana je italijanska evroposlanica Alesandra Moreti.

Ona je na tom mestu zamenila Tanju Fajon koja je posle aprilskih izbora u Sloveniji ušla u vladu i postala zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova.

„Hvala vam na poverenju koje ću vam uzvratiti posvećenošću podsticanju procesa integracije koji se prvenstveno zasniva na poštovanju evropskih vrednosti“, napisala je na Tviteru Moreti nakon što je juče izabrana za predsednicu Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

Moreti, evroposlanica iz grupe Socijalista i demokrata u EP (S&D), kao predsednica Delegacije EP za Srbiju sa srpskim kolegom će kopredsedavati POSP.

Ona je na sajtu Delegacije za odnose sa Srbijom napisala da se POSP sastaje dva puta godišnje ali da njihov rad pokriva sve aspekta pristupanja Srbije EU.

„Posebno ćemo se fokusirati na funkcionisanje demokratskih institucija, unapredjenje izbornog okruženja i medjupartijskog dijaloga, zaštitu osnovnih prava, regionalnu saradnju i dijalog Beograda i Prištine“, navodi se na sajtu Delegacije.

Delegacija, kako je navedeno, nastoji da pomogne Srbiji da se pripremi za članstvo u EU i da se zajedno radi na ambicioznoj mapi puta za pristupanje.

Dalje piše da Delegacija pažljivo prati strateške izbore Srbije i o njima razgovara sa partnerima iz Narodne skupštine.

„Radujem se što ću voditi našu delegaciju kroz pretpristupni period Srbije i razvijati parlamentarne aspekte procesa“, zaključila je Moreti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar