U trendu

Novaković: Borba protiv fašizma nikada ne prestaje

 Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković izjavio je povodom 9. novembra, datuma početka pogroma Jevreja u Nemačkoj 1938, da danas treba da se setimo svih onih koji su stradali da bi svet bio slobodan.

„Njima u čast svakoga dana trebamo da slavimo različitost, pokazujemo solidarnost i živimo stalno vodeći računa o drugima“, naveo je Novaković u saopštenju.

Prema njegovim rečima, u danima kada Srbija tone na listi demokratija u svetu, kada su ljudska prava ozbiljno ugrožena i režim Aleksandra Vučića pokušava da uguši svaku slobodnu misao, važnije je nego ikada setiti se „kakvu Srbiju želimo i za kakvu se Srbiju borimo“.

Novaković je ocenio da su danas, nažalost, gotovo nedodirljivi upravo oni koji šire ideje suštinski utemeljene na fašizmu jer uživaju zaštitu, a vrlo često i direktnu podršku, onih koji su na vlasti.

„To ne sme da nas obeshrabri. Naša je dužnost da odbranimo ljudska prava svih naših sugradjana i to je misija od koje nikada nećemo odustati jer borba protiv fašizma nikada ne prestaje“, poručio je Novaković.

Pogrom Jevreja širom Nemačke počeo je na današnji dan 1938. godine nasiljem na nemačkim ulicama, a u narednih nekoliko godina u logorima širom Evrope živote je izgubilo šest miliona muškaraca, žena i dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.