najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nuland: SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je danas u Beogradu da će SAD uvek podržavati Srbiju na evropskom putu i da cene ulogu Srbije u regionu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Nuland razgovarao o političkoj i ekonomskoj saradnji Srbije i SAD, regionalnoj stabilnosti, tehničkoj saradnji dve zemlje i evropskom putu Srbije.

Nuland je kazala da su SAD zadovoljne što da im Srbija bude partner u trenutku kada “nastavlja put reformi, jača vladavinu prava, slobodu medija, poboljšava okruženje za investicije”.

“Uvek ćemo vas podržati na evropskom putu”, rekla je Nuland na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa Vučićem.

Ona je kazala da Srbija doprinosi miru i stabilnosti u svetu i da je važan njen uticaj u regionu.

“Cenimo ulogu koju Srbija ima u regionu i uopšte u pomirenju u regionu. Zagovornici smo kosovskog i srpskog dijaloga. Vidimo da se dijalog Beograda i Prištine se poboljšava, to je proces koji traje i trajaće”, rekla je Nuland.

Vučić je kazao da je uveren da su politički odnosi Srbije i SAD dobri i dodao da se nada većem broju američkih investitora, zbog čega će Srbija raditi na poboljšanju pravne sigurnosti.

Vučić je zahvalio SAD na podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Otvaranje poglavlja dugujemo i našim američkim prijateljima koji su nas uvek podržavali”, rekao je Vučić.

Nuland je kazala i da SAD neće terati Srbiju da bira izmedju Rusije i SAD.

“Imate dugogodišnju saradnju i vaše su veze čvrste i ne vidimo problem da vi možete imati dobar odnos i sa Rusijom i SAD”, rekla je Nuland.

Pomoćnica američkog državnog sekretara zahvalila je Srbiji i premijeru Aleksandru Vučiću zbog pomoći u relociranju dva zarobljenika iz Gvantanama u Srbiju.

“Zahvaljujem Srbiji i premijeru u ime predsednika SAD Baraka Obame zato što su pomogli u relociranju dva zarobljenika iz Gvantanama i tako nam pomogli, kao još nekoliko zemalja, u naporima i želji da zatvorimo Gvantanamo”, rekla je Nuland u Beograd na zajedničkoj konferenciji s premijerom Vučićem.

Američke vlasti ranije danas su saopštile da su dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi prebačena Srbiju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike