U trendu

NVO: U Srbiji došlo normalizacije ćutanja uprave, dok vlast progovara kroz tabloide

Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu ocenila je večeras da je u Srbiji došlo do „normalizacije ćutanja uprave“, kao i da vlast u Srbiji već duže vreme „progovara kroz tabloide a kroz upravu ćuti“.

U saopštenju se navodi da više nije u pitanju samo „neodgovorno ponašanje“ zaposlenih u javnim ustanovama i sistemsko kršenje zakona i javnih propisa na koje su primorani pritiskom stranke na vlasti, već i ukidanje elementarnih normi medjuljudskih odnosa i mere ljudskosti u društvu.
„Vlast u Srbiji već duže vreme tabloidima progovara a kroz upravu ćuti. Medjutim, odgovorna uprava podrazumeva i odgovorne ljude. I to ne samo na ulici, već i u samim ustanovama, u susretu sa kojima se jedino i može videti šta zapravo znači zarobljena država. Svakome ko je došao u situaciju da mu je potreban odgovor ili pomoć institucija postalo je jasno da zarobljenu državu čine zarobljeni ljudi“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je najnoviji primer za to bio protest aktivista ekoloških organizacija ispred sedišta Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora u Sremskoj Kamenici, kada je uprava ovog javnog preduzeća odbila da otvori vrata aktivistima koji su želeli da joj uruče svoje zahteve, u kojima pozivaju na odgovorno upravljanje javnim i zajedničkim dobrom kakvo je nacionalni park Fruška gora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.