U trendu

Obeleženo 15 godina od ubistva srpske dece na reci Bistrici kod Goraždevca

Uz poruku „Zaćutati nikada nećemo zbog svih koji su dali živote za Srbiju“ u spomen sobi „Kosmetske žrtve“ u Beogradu danas je obeleženo 15 godina od zločina u Goraždevcu, kada su ubijena dvojica srpskih dečaka tokom kupanja u reci Bistrici.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, oni koji su preživeli zločine na Kosovu i koji su izgubili članove svojih porodica u zločinima i ministri spoljnih poslova i lokalne samouprave, Ivica Dačić i Branko Ružić.

Dačić je novinarima rekao da je spomen soba mesto koje pokazuje tešku sudbinu srpskog naroda i veliki broj uništenih života celih porodica i istakao da ta prostorija treba da bude prebačena na adekvatnije mesto, koje će biti dostupnije javnosti.

„Najviše boli to što nijedan zločinac nije rasvetljen i ove slike opominju na to da ne smemo da zaboravimo i da smo svi odgovorni da zločinci treba da budu sankcionisani“, kazao je Dačić.

On je dodao da će Srbija da insistira na tome da se istrage ne zatvaraju i dodao da ne postoji jasna politička volja da se razreše zločini Albanaca.

On je dodao da Srbija ne može i neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova jer svi jednostrani akti ne mogu da budu deo medjunarodnog prava.

Dačić je kazao da svi koji govore o tome da je Kosovo poseban slučaj mora da se sete da taj poseban slučaj može i njima da se desi.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih uručilo je ministru Dačiću zahvalnicu zbog, kako su naveli, borbe da sačuva celovitost Srbije.

Na skupu je govorila i Dragica Božanić u ime porodica kosmetskih žrtava koja je kazala da je izgubila sina pre 20 godina, ali da nikada neće odustati od borbe, zbog sve ubijene dece.

Dečaci Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), ubijeni su 13. avgusta 2003. prilikom kupanja na reci Bistrici kada su nepoznate osobe pucale iz automatskog oružja, a još četvoro dece je ranjeno. Za zločin niko nije odgovarao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.