U trendu

Obradović: Režimski spin da je prelazna vlada pokušaj opozicije da dođe na vlast bez izbora

Predsednik Dveri Boško Obradović odbacio je danas kao „režimski spin“ ocene da je zahtev za formiranje prelazne vlade „pokušaj opozicije da dođe na vlast bez izbora“.

Obradović je u pisanoj izjavi naveo da ideja o formiranju prelazne, tehničke vlade koja bi obezbedila uslove za slobodne izbore, nije „originalni izum“ stranaka takozvane državotvorne opozicije već „demokratska praksa koja je do sada primenjena u brojnim evropskim državama“.

„Ideja prelazne, tehničke vlade koja bi vodila Srbiju nakon ostavke Ane Brnabić – demokratsko je i mirno rešenje aktuelne političke krize. Da se radi o ispravnoj ideji svedoči i snažno protivljenje koje su iskazali Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. Njihovo protivljenje je razumljivo jer jedino prelazna vlada garantuje slobodu medija i poštene izbore, a vlast beži od toga“, naveo je lider Dveri.

Obradović je dodao da prelazna vlada može biti formirana samo dogovorom vlasti i opozicije, i to kao koncentraciona, u kojoj će učestvovati predstavnici svih parlamentarnih poslaničkih grupa u aktuelnom skupštinskom sazivu, ili kao nestranačka.

„U oba slučaja ona se formira u parlamentu na osnovu dogovora vlasti i opozicije, odnosno glasovima apsolutne većine poslanika. Na taj način ta vlada dobija puni legitimitet da omogući slobodu medija i poštene izbore u roku od šest do 12 meseci, što je njen glavni zadatak, a onda neka bolji pobedi na izborima“, naveo je Obradović.

Lider Dveri je dodao da bi prelazna vlada imala i zadatak da donese hitne mere u oblasti medijskih i prosvetnih reformi u cilju prevencije nasilja u društvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.