najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Odalović očekuje drugačiji stav nove američke administracije o prijemu Kosova u UNESKO

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas da od nove američke administracije na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom očekuje drugačiji stav o prijemu Kosova u UNESKO.

„Verujem da će sa novom administracijom situacija biti drugačija, verujem da više neće biti tako agresivnog pritiska, što je verovatno bilo u agendi prethodne administracije“, kazao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da je odlazeća američka administracija bila promoter prijema Kosova u UNESKO. 

Odalović je najavio da se borba Srbije protiv prijema Kosova nastavlja i da se spremno dočekuju i novi pokušaji da postane član UNESKO, ali i još nekih medjunarodnih organizacija, poput Interpola. Prema njegovim rečima, nastaviće se se razgovori sa svim zemljama članocama, kao i borba u svim institucijama.

Kosovo nije primljeno u Unesko na glasanju novembra 2015, kada su od 142 članice 92 glasale za, dok ih je 50 bilo protiv. Uzdržanih je bilo 29.

Generalna skupština Interpola odbila je početkom novembra 2016. godine zahteve za stavljanje na dnevni red zasedanja dodatnih tačaka o prijemu u članstvo. Medju njima i Kosova, koje je aprila 2015. podnelo zahtev za članstvo, ali Izvršni komitet Interpola nije prihvatio taj predlog.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike