U trendu

ODIHR: Na biralištima 3. aprila više od 250 medjunarodnih posmatrača

Medjunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) imaće na predstojećim izborima u Srbiji 3. aprila više od 250 posmatrača na biralištima širom zemlje.

„Ključni tim činiće 16 medjunarodnih eksperata, 7 žena i 9 muškaraca iz 14 različitih zemalja OEBS-a i oni će pokrivati razna pitanja. Glavni tim je u Beogradu i bićemo tu otprilike osam nedelja. Taj tim će uskoro dopuniti 27 dugoročnih posmatrača, 13 žena i 14 muškaraca iz 16 različitih zemalja“, rekao je danas novinarima u Beogradu šef misije Daglas Vejk.

Dugoročni posmatrači biće rasporedjeni na 13 različitih lokacija u Srbiji, obično u paru i nikada dva posmatrača nisu iz iste države. Njihova uloga je da posmatraju realizaciju izbornog procesa na lokalnom i regionanom nivu.

„Pored toga ODIHR šalje državama učesnicama zahtev da nam obezbede 250 kratkoročnih posmatrača koji će sistematski na izborni dan posmatrati vodjenje izbora, otvaranje biračkih mesta, glasanje, prebrojavanje“, rekao je.

Misija će proceniti sprovodjenje izbora i uskladjenost sa OEBS-ovim opredeljenjima i drugim medjunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Početkom februara Skupština Srbije usvojila je predloge zakona o izboru predsednika republike, o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, kojima su po oceni sprskih vlasti značajno unapredjeni uslovi za sprovodjenje izbora na republičkom i lokalnom nivou kao i da je uspostavljen viši stepen demokratičnosti i transparentnosti izbornog procesa.

Posmatrači će pratiti sve izborne radnje, kako pre, tako i nakon izbora.

Vejk je istakao da će ODIHR pratiti samo predsedničke i parlametarne, a ne i lokalne izbore 3. aprila.

Posebnu pažnju obratiće na pitanja koja podrazumevaju ravnopravnu zastupljenost žena i manjinskih grupa. Sprovešće i medijski monitoring koji će pratiti kvalitativne i kvantitativne procene medijskog izveštavanja o kampanji.

Šef misije je dodao da će novina biti praćenje načina na koji društvene mreže pokrivaju kampanju.

„Mi smo ovde da budemo nepristrasni. Ne dolazimo sa predrasudama i predubedjenjima već sa kriterijumima na koje su se obavezale sve države OEBS-a uključujući i Srbiju. Ne interesuje nas ko će da pobedi, zanima nas uloga naše misije i proces“, rekao je.

Istakao je da će tim pratiti i kako su sprovedene ranije preporuke misija.

Tokom svog boravka u Beogradu, posmatrači će se sastajati sa predstavnicima vlasti, političkim partijama, kandidatima, predstavnicima civilnog društva, medija i medjunarodne zajednice.

Misija neće direktno nadgledati glasanje na Kosovu.

Dan nakon izbora će na konferenciji za medije biti predstavljeni preliminarni nalazi i zaključci, a konačni izveštaj sa procenom celokupnog izbornog procesa, koji uključuje i preporuke, biće objavljen otprilike dva meseca nakon izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.