U trendu

'Oko sokolovo' i u Nišu, do avgusta na probnom radu

Na ulicama Niša od danas su dva vozila sa uredjajem za snimanjem i kontrolu parkiranja, odnosno sistemom nazvanim „Oko sokolovo“.

Prilikom promocije rada novog sistema kontrole, najavljeno je da će tokom probnog perioda, do 1. avgusta, vozači dobijati samo opomene, a nakon toga kazne za nepropisno parkiranje ili zaustavljanje.

Kazna za nepropisno parkiranje je 5.000 dinara, a ukoliko se plati u roku od osam dana, je upola manja.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je rekla da cilj uvodjenja tog sistema „svakako nisu kazne“ već, kako je kazala, „uvodjenje reda“ u saobraćaju, s obzirom da je mnogo automobila na ulicama.

Rekla je da su svi svedoci koliko tokom dana ima zakrčenja u sobraćaju.

„Verujem da će ova dva vozila pomoći da autobusi konačno krenu žutom trakom na bulevarima, da taksisti takodje imaju svoj deo na bulevarima i da, kada su jutarnji i popodnevni špic, saobraćaj normalno funkcioniše“, kazala je Sotirovski.

Izrazila je uverenjeda će se u narednih mesec dana probnog rada sistema u Nišu, mnogo toga u funkcionisanju saobraćaja promeniti.

„Od 1. avgusta ćemo morati, na žalost, „malo“ da se kažnjavamo, ali sa ciljem uvodjenja reda u saobraćaju“, rekla je Sotirovski.

Vršilac dužnosti direktorka „Parking servisa“ Dejan Dimitrijević objasnio je da „Oko sokolovo“ ima dva sistema, od kojih jedan proverava da li su vlasnici vozila platili parking na obeleženom parking mestu,

Naveo je i da se, ukoliko je vozilo parkirano mimo parking mesta, podaci upućuju Komunalnoj miliciji zbog izricanja kazne.

Rekao je da u Nišu trenutno ima 3.600 parking mesta, a pre tri godine je bilo 3.100 do 3.200.

Dodao je da je „Parking servis“ prošle godine, po nalogu saobaćajne policije, uklonio 7.000 nepropisno parkiranih vozila, a da je naknada za uklanjanje, u zavisnosti od težine vozila, od 5.000 dinara do 20.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar