U trendu

Opozicija traži ispunjenje zahteva do petka u 18.00 časova, utvrđen dnevni red sednice

Poslanik Aleksandar Jovanović iz kluba „Moramo zajedno“ poručio je danas na skupštinskoj sednici predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću i Vladi da zahteve opozicije ispune odmah, a najkasnije do sutra u 18.00 za kada je pred Skupštinom zakazan protestni skup, i poručio da neće dozvoliti „mrcvarenje tako da sednica traje danima“.

„Da li vi stvarno mislite da će narod da gleda Skupštinu i izveštaje u kojima piše da je sve u redu dok Srbijom teku potoci krvi?“, pitao je Jovanović i pozvao ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i Savet REM-a da odmah podnesu ostavke što opozicija traži.

On je naveo da list Informer danas piše da opozicija „preti ubistvom i silovanjem dece“ i da zbog takvih stvari „ovo zlo mora da se prekine“.

Poslanik Radomir Lazović iz Zeleno levog kluba rekao je na početku sednice da su tragdije koje su se desile 3. i 4. maja najveći izazov sa kojim se suočila Srbija i da posle te traume ljudi zahtevaju da se zaustavi nasilje i medijsko trovanje mržnjom koje se širi posebno sa Pinka i Hepija.

„Imam pitanje za Anu Brnabić. Rekli ste da sistem nije zakazao. Na osnovu kojih analiza dan nakon ubistava vi to znate? Zar nije normalno da se pokrene istraga, da se utvrde greške. Ona je premijerka, ima najveću odgovornost, a ona samo gleda da je skine sa sebe“, rekao je Lazović.

On je poručio da u izveštaju REM-a koji će biti pred poslanicima, stoji da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom sve u redu, i pitao da li to znači da je normalno kad Milomir Marić „vitla“ pištoljem na Hepiju, ili kada se na Pinku čita uporedni horoskop silovatelja i žrtve, ili kada se osuđeni kriminalac zaklinje u decu da će ubiti drugog gosta.

Lazović je rekao da se više ne pita vlast, nego narod koji je pozvao da se i sutra u 18.00 okupi ispred Skupštine.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević pitao je premijerku i predsednika Skupštine da li su čuli zahteve „probuđene Srbije“ da se oduzmu nacionalne TV-frekvencije Hepiju i Pinku, da budu smenjeni Savet REM-a i ministar Bratislav Gašić.

I on je ponovio da je rok za ispunjenje zahteva petak u 18.00 časova, a pokazao je i fotografije s protesta na kojem je, kako je istakao, bilo 150 hiljada ljudi.

„Ako ne ispunite ovaj zahtev, on će biti pretočen u samo jedan zahtev, a svi znate koji je to zahtev“, rekao je Milivojević.

Osvrnuo se na naslovnu stranu „Informera“ koja je, kako kaže, najbolja pozivnica za miting, a rekao i da niko od opozicije nije uhapšen za silovanje deteta, a da „naprednjak iz Majdana jeste.“

Poslanik Dveri Borko Puškić pitao je koliko je kazni naplaćeno zato što maloletna lica ulaze u kladionice.

On je naveo da se na televizijama neprestano vrte reklame za kladionice u kojima učestvuju poznati sportisti i glumci.

Puškić je pitao i kada će biti zabranjen rijaliti Zadruga na Pinku u kojem se, kako je rekao poslanik „promoviše pederlik, kurvarlik, nasilje i agresija“.

Poslanica Stranke Slobode i pravde Marinika Tepić osvrnula se na naslovnu stranu tabloida Informer i zatažila da Ministar policije i tužilaštvo odgovore šta su uradili povodom tvrdnji da opozicija „preti ubistvima i silovanjima“.

„Da li su zvali urednika Informera da iznense saznanja o tome ili svi znaju da je ovo monstruozna laž. Ja pozivam ako se utvrdi da su optužbe tačne da se moje kolege privedu, a ako nisu, da se privede Dragan Vučićević jer vi deset godina sejete mrnju i agresiju“, rekla je Tepić.

Ona je navela da Kristijan Golubović na jednoj televiziji daje uputstvo kako da se izvrši ubistvo, a na na drugoj TV kaže da je SNS prava stvar za sve.

Ubica iz Mladenovca, rekla je Tepić, ima krivični dosije, ali je njegov slučaj po nečijem nalogu arhiviran bez provere.

Poslanik SNS Aleksandar Mirković tražio je od REM-a da odgovori kada će prestati kampanja pretnji predsedniku Vučiću i naveo izjave na Novoj S i N 1 gde je rečeno da je i rumunski vođa Nikollae Čaušesku napravio veliki miting pre no što je uvaćen i streljan, kao i da će „naprednjaci bežati po ulici i skakati u Savu i Dunav“.

Mirković je citirao i vlasnika Tabloida koji je psovao majku Aleksandru Vučiću i rekao da se „puškom stvari moraju rešiti“, a kako tvrdi, od toga se niko nije ogradio, niti traže zabranu pomenutih televizija.

Poslanik Zavetnika Marko Ristić pitao je o nevladinim organizacijama koje, kako je rekao, „finansiraju razoružavanje Srbije“, dok „istovremeno naoružavaju snage Kosova“.

Muamer Bačevac iz SDPS-a osvrnuo se na Dan žena žrtava nasilja, podsetio na broj ubijenih žena i apelovao na Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost da se više radi na rešavanju tog velikog problema.

Poslanici su posle pstavljanja pitanja usvojili dnevni red na kojem je izveštaj o stanju bezbednosti u Srbiji, izveštaj REM-a i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.