U trendu

Oslobodjenje: Beograd da hitno obustavi planove za izgradnju na Makiškom polju

Predstavnik pokreta „Oslobodjenje“ Duško Kuzović pozvao je gradske vlasti Beograda da hitno obustave proceduru za vezi sa planom izgradnje na Makišu, odakle se glavni grad snabdeva vodom, i dodao da postoji razlog zašto se to mesto već decenijama čuva od gradnje i uništavanja.

Kako se navodi u saopštenju, Kuzović je u ime pokreta podržao protest gradjana i predstavnika ekoloških organizacija koji su u utorak pokušali da prisustvuju javnoj raspravi o planu gradnje na Makiškom polju.

„Suštinske primedbe na plan svode se na to da je planirana gradnja u zoni odakle se zahvata pijaća voda za snabdevanje Beograda, kao i na to što se uklanjaju ogromne zelene površine. Time se uništavaju resursi Beograda, a gradjane niko ništa ne pita… Postoji razlog zašto se ovo mesto čuva već decenijama od gradnje i uništavanja“, naveo je Kuzović.

On je rekao da Beograd treba hitno da obustavi proceduru u vezi sa tim planom dok ne prodje pandemija, a da se posle toga projekat sprovede transparentno, da se dopune informacije i da se odgovori na pitanja o ugrožavanju vodozahvata i snabdevanja prestonice vodom.

Kuzović je podsetio da, prema postojećim informacijama, postoji niz propusta u proceduri javnog uvida u taj plan gradnje.

„Gradski sekretarijat je pozvao gradjane da podnesu primedbe, da bi potom zatvorio pisarnicu i zabranio dostavljanje elektronskim putem. Aktivisti ističu da je vreme javnog uvida bilo kratko. Jednostavno, previše je propusta u vezi sa ovim planom. On mora biti odmah suspendovan, bar do prolaska pandemije, kada bi se procedura sprovela ponovo, uz konsultacije sa strukom i pravilno obaveštavanje gradjana“, rekao je Kuzović.

On je dodao da mu se čini da su kanali zatajili i zbog toga što je vlast „postala previše klijentelistička i zainteresovana samo za interes investitora, a ne gradjana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.