U trendu

Osmani hvali Kosovo, kritikuje Srbiju, a opozicija osuđuje Kurtija

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila da se Kosovo, i tokom subotnjeg sastanka na Ohridu o evropskom Sporazumu o putu normalizacije odnosa sa Srbijom, još jednom pokazalo kao konstruktivna strana u tom dijalogu.

Osmani je u izjavi dostavljenoj medijima procenila da će „Srbija nastaviti da krši postignute sporazume“ u tom dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

„Sada kada je dogovoren i aneks osnovnog sporazuma i Kosovo se pokazalo kao jedina strana u dijalogu koja je bila konstruktivna i zainteresovana za mir i stabilnost, očekujem da će se obaveza naših saveznika po pitanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama ispuniti“, kazala je ona.

Osmani je to očekuje i u vezi s priznanjem nezavisnosti Kosova od strane država koje ga ne priznaju.

Zatražila je od međunarodne zajednice da „ukoliko želi istinsku primenu sporazuma“, da promeni, kako je kazala, popustljiv pristup prema Srbiji“.

Kazala je da „nema nikakva očekivanja od Srbije“ koja će, kako ona očekuje, „nastaviti da krši dogovore, kao i ovih 12 godina“.

„Ako želimo stvarnu primenu sporazuma, mora se promeniti akomodativni pristup srpskom režimu i sankcionisati svaki njihov pokušaj destabilizacije situacije na terenu, kao i njihova nekonstruktivnost i kontinuirana blokada“, rekla je Osmani.

Dve opozicione stranke – Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK), kritikovale su premijera Aljbina Kurtija zbog postizanja dogovora u Ohridu.

Lider DPK Memli Krasnići je na Fejsbuku napisao da je premijer Kurti „za manje od tri sedmice prihvatio sve što je obećao da neće prihvatiti“.

Krasnići je rekao da se ovim sporazumom ne postižu ciljevi Kosova.

„Izvan njegovih obmana, naša briga ostaje Kosovo, građani i buduće generacije, koje će, nažalost, osim što su izgubile veru u perspektivu koju nudi Kosovo, godinama naslediti zamrznuti sukob sa Srbijom“, smatra on.

Ocenio je da je to “ direktna posledica grešaka Kurtija“ koji je, kako je kazao, „pregovarao i omogućio ovaj sporazum“ koji je, smatra Krasnići, „nedovoljan za Kosovo“ i „ne ostvaruje naše državne i građanske ciljeve“.

Predsednik DSK, Ljumir Abdidžiku, rekao je da je za njegovu stranku sporazum neprihvatljiv i kritikovao Kurtija zbog, kako je naveo, „prevare građana i gubitka istorijske prilike“.

„Lažna populistička ideja koja je strašno koštala Kosovo, okončana je. Postavljeni uslovi, govori, stavovi su jednostavno poništeni“, kazao je on.

Kritikovao je i odredbe dogovorene na Ohridu na sastanku Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića: „sporazum je bez priznanja, nije konačan i sadrži asocijaciju (Zajednicu srpskih opština), plus u njemu je ono što je Kurti doneo na Kosovo“.

Pro rečima Abdidžikua, ta nova situacija, „transformisana kao integraciona obaveza za našu zemlju“, je nepopravljiva.

Tokom dana nije bilo reakcija iz stranke Ramuša Haradinaja, koja je javno podržala sporazum.

Kako bi se suprotstavila ovom sporazumu, vanparlamentarna Socijaldemokratska partija je sazvala protest za 25. mart protiv Zajednice srpskih opština koja je, kako je rekao čelnik te partije, Dardan Moličaj, „u središtu dijaloga, a tu nije de fakto priznanje“.

On je Kurtija nazvao „Aljbin Zajednica“, dok je opozicione stranke u kosovskom parlamentu kritikovao jer nisu još juče reagovale na sporazum postignut u Ohridu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.