U trendu

Osmani: Naši saveznici očekuju ozbiljan pristup dijalogu sa Srbijom

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova i kandidatkinja te stranke na prevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra Vjosa Osmani je izjavila da su se SAD i evropski partneri Kosova javno izjasnili da se od buduće vlade očekuje da što pre ozbiljno pristupi procesu dijaloga sa Srbijom.

Ona je poručila da je bitno da se u tom procesu što bolje predstave interesi gradjana Kosova.

„Da se da maksimum kako bi Kosovo bilo konstruktivno i kako bi se postigao jedan sporazum, koji će braniti interese i glavne pretpostavke državnosti Kosova te kako ne bi dopustilo otvaranje teme poput granice, državnog suvereniteta, unutrašnjeg uredjenje“, kaže ona za Radio Slobodna Evropa.

Osmani navodi da je za sve to potrebna saglasnost buduće koalicije na osnovu stopostotno usklađenog programa te ističe da je i uključivanje opozicije u taj proces važno.

Osmani dodaje da pitanje granica neće biti tema pregovora sa Srbijom, a da tako nešto neće tražiti ni SAD, ni Nemačka.

O tome postoji saglasnost i sa pokretom Samoopredeljenje, kao i o pitanju da će Kosovo u narednoj fazi dijaloga predstavljati vlada, na čelu sa premijerom.

Prema njenim rečima dijalog treba da se vrati u početni kolosek iz 2010. kada je taj proces imao za cilj da reguliše pitanja, koja se dotiču života gradjana, da ukloni barijere radi njihove integracije, a da će korist za obe strane biti evrointegracije.

Rekla je da Srbija u tom procesu ne može da računa na dobijanje dela teritorije ili da ima neke koristi od Kosova, već da iz tog procesa može da dobije jedino nešto po pitanju evropskih integracija.

„Srbija može da dobije nešto od EU, ali ne da uzme nešto od Kosova i da ga pretvori u nefunkcionalnu državu ili u jednu drugu Bosnu, koja danas ima stolicu u UN, ali je kompletno nefunkcionalna i na koju cela medjunarodna zajednica gleda kao na model koji ne treba da se sledi bilo gde u svetu, a kamoli u našem regionu“, kaže Osmani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar