U trendu

Oštra reakcija zemalja Kvinte: Priština da odbaci pomisao o ukidanju Spec. suda

Države članice Kvinte izrazile su ponovo danas zabrinutost zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK i pozvale zvaničnike, lidere stranaka i poslanike da napuste pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu zakona o specijalizovanim većima.

„Duboko smo zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj „porodice Hajra“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Prištini.

Kako se dodaje, Specijalnizovana veća su naročito važan deo posvećenosti vladavini prava i angažovanja Prištine na rešavanju zločina počinjenih na Kosovu, prenosi RTK2.

„Zemlje Kvinte su dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova, uključujući i u najtežim vremenima. Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu“, navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) će uvek insistirati da se na Kosovu podrži pravda.

„Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike skupštine da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima“, navodi se u saopštenju.

Takav potez, kako se dodaje, stavlja pod znak pitanja posvećenost Prištine vladavini prava, rizikuje sve ono što je postigla i postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa društva.

„Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni navode da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine da se izjasne protiv ove inicijative i da iskreno obaveste građane o „oštrim negativnim posledicama“, uključujući i posledice, kako kažu, po međunarodnu i evroatlansku integraciju ukoliko „Kosovo nastavi u ovom pravcu“.

Istovremeno, kako se dodaje, zemlje Kvinte očekuju od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu.

Ističe se da je formiranje Specijalizovanih veća bio jedini način da Priština pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku.

U saopštenju se navodi da je odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća bio jasan znak da je Priština odbacila kulturu nekažnjivosti.

„Nije bilo pogodbe između Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća“, zaključuje se u saopštenju članica Kvinte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.