U trendu

Osuda nasilja nad aktivistima u Novom Sadu

Više opozicionih patija i organizacija osudilo je danas napad u Novom Sadu na aktiviste i aktivistkinje Gradskog odbora stranke Zajedno, Političke platforme Solidarnost i Omladinsko studentske akcije – OSA, i pozvalo nadležne da „promptno reaguju, nađu i procesuiraju počionice“.

Saopštenje o osudi napada zajedno su potpisale Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna Stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret Srbija centar (SRCE), Pokret za preokret, Stranka Zajedno, Građanski pokret „Bravo“ i OSA.

U saopštenju su podsetili da je u petak aktiviste koji su na Petrovaradinskoj tvrđavi pravili transparent, fizički napalo desetak ljudi s „fantomkama“, maskama i kapuljačama, ukrali transparent i pobegli, sakrivajući se od kamera i dobacujući fašističke izjave, uvrede i pretnje.

„Jedan aktivista OSA-e dobio više udaraca u glavu, uz pretnje da prestane da kritikuje gradsku vlast, dok je jedan od napadača, kao što se vidi na snimku, salutirao nacistički“, navele su političke organizacije u saopštenju.

Dodali su da postoji osnovana sumnja da su napadači „dobro poznati policiji“ i naveli da je oko Tvrđave veliki broj sigurnosnih kamera, zbog čega bi napadači morali biti nađeni u roku od 24 sata ukoliko „ne uživaju zaštitu aktuelnog režima i policije“.

„Novi Sad je grad poštenih, časnih i kulturnih građanki i građana koji neće mirno gledati kako kriminalne grupe vrše teror nad narodom i slobodno šetaju ulicama, dok se broj prekršajnih i krivičnih prijava protiv opozicionih aktivista i aktivistkinja meri u stotinama“, poručila je novosadska opozicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.