U trendu

„Pa gde vam je sad zastava takozvanog Kosova i zašto ćutite!?“

Kakvo je stanje na tzv. Kosovu i u kosovskom društvu govori i to da je novi politički lider Aljbin Kurti čovek koji tokom svog celokupnog političkog angažmana neskriveno zastupa ideju „velike Albanije“.

Ovo je na sednici Saveta SB UN poručio Ivica Dačić povodom nedavno održanih izbora na Kosovu i Metohiji:

„I nakon izbora na kojima je osvojio najveći broj glasova, Kurti je pokazao da od ideje ’velike Albanije‘ nema nameru da odustane, jer u svojoj kancelariji u kojoj prima i predstavnike vaših zemalja na počasnom mestu ističe zastavu Albanije“.

Dačić je rekao da se sada postavlja jedno veoma ozbiljno pitanje:

„Da li činjenica da su se pojedini diplomatski predstavnici fotografisali u ovakvom dekoru govori o tome da neki članovi međunarodne zajednice daju legitimitet ovim opasnim i destabilizujućim namerama? Svih ovih godina silno ste vreme potrošili optužujući Srbiju da podriva teritorijalni integritet tzv. Kosova, a sada vaši predstavnici sede ispred zastave Albanije usred Prištine i to u kancelariji budućeg premijera tzv. Kosova koji negira teritorijalni integritet Kosova. Pa gde vam je tu zastava tzv. Kosova i zašto sada ćutite oko toga?“

Ministar je podsetio sve da Aljbin Kurti, pretendent na funkciju premijera tzv. Kosova, otvoreno govori da ne želi da razgovara sa Srpskom listom, koja je pobedila na izborima i koja je legitimni predstavnik Srba na KiM.

„Kakva je to demokratija u kojoj potencijalni premijer ne prihvata izborne rezultate jer mu nisu po volji? Kakva je to tzv. pravna država u kojoj potencijalni premijer najavljuje da će tražiti da se svi dosad postignuti sporazumi preispitaju kad dođe na vlasti i tvrdi da je najvažniji deo Briselskog sporazuma — onaj o uspostavljanju Zajednice srpskih opština — mrtvo slovo na papiru?“, upitao je šef srpske diplomatije.

Dačić ističe da je poslednjih dana Kurti zaoštrio svoje izjave i govorio o tome kako će od Srbije zahtevati ratnu odštetu i isplatu navodnih dugovanja prema tzv. Kosovu.

„Možda Kurti nije upoznat sa činjenicom da Srbija otplaćuje skoro milijardu dolara kreditnih dugova koji se odnose na korisnike sa KiM. U ovom slučaju odjednom niko ne spominje nezavisnost tzv. Kosova od Srbije. Ako ste navodno nezavisna država, što ne vraćate vi svoje dugove?“

Dačić kaže da duboko veruje da svako ko odbija dijalog ne radi za dobrobit ni srpskog ni albanskog naroda na KiM.

„Iskreno se, ipak, nadam da će Priština nakon formiranja vlasti ukinuti takse i time stvoriti uslove za dijalog i traženje mirnog i kompromisnog rešenja za sva otvorena pitanja. Takođe se nadamo da će odustati od politike mržnje, netolerancije i diskriminacije. Jer ovde nije samo reč o izborima i kampanji, već o dugogodišnjem trendu radikalizacije albanske zajednice, za koje direktnu odgovornost snose vlasti u Prištini“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar