U trendu

Pantelić: Srbija u delikatnoj situaciji, ide ka EU, ali Rusija garantuje teritorijalni integritet

Novinar Momčilo Pantelić ocenio je danas da je Srbija u veoma delikatnoj situaciji u sukobu izmedju Rusije i Ukrajine, jer Srbija formalno ide u integracije sa EU, dok njen teritorijalni integritet, koji iz EU osporavaju, garantuju njoj suprotstavljene sile Rusija i Kina.

„To deluje kao kvadratura kruga, nema tu mogućeg rešenja. Mislim da je sve vezano za pitanje Kosova, jer dok se ne nadje neko rešenje za Kosovo, biće tog variranja“, rekao je Pantelić agenciji Beta.

Ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pritisnut da kaže šta misli o trenutnoj situaciji, kao i da iskaže kojim putem Srbija planira da nastavi da se kreće, ali da očekuje da Srbija ostane na kursu kojim neće povrediti ni Rusiju ni Zapad.

„Od svega što smo mi do sada videli, to je politika na sve četiri strane, što bi bilo lepo da te četiri strane ne bi bile medjusobno zavadjene. U ovom trenutku svako očekuje isključivo savezništvo, što neće biti moguće u ovom trenutku“, kazao je Pantelić.

Ocenio je da sa trenutnom politikom i situacijom oko Kosova „nema dobrog rešenja za Srbiju, ali da će morati da ga bude“.

„Neko opredeljenje mora da se iskaže. Ja se samo nadam da bi možda moglo još neko vreme da se nastavi sa ovim balansiranjem, ali samo ukoliko ova intervencija u Rusiji i Ukrajini krene putem nekog diplomatskog rešenja“, naglasio je on.

Pantelić je istakao da bi, prema njegovom mišljenju, Srbija trebalo „odlučnije, pedantnije i argumentovanije ide ka EU i da je to njena perspektiva“.

„Sve ostalo bi bilo u drugom planu. Ali sa druge strane, ankete ovde pokazuju da je veći deo javnosti naklonjen Rusiji. Mi smo, što bi Njegoš rekao ‘slamka medju vihorovima’. A tu se slamka ne pita na koju će stranu. Tu će veliki pritisak da se nastavi i ja ne vidim da ovakva politika Srbije ima ikakav izlaz i da samo može da pokuša da nekako i mi ne nastradamo u ovim stvarima“, rekao je Pantelić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar