U trendu

Patrijarh Irinej služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je danas povodom Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika, liturgiju u Hramu Svetog Save, u Beogradu.

Uskrs je „praznik nad praznicima“, jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt.

Nakon liturgije čitana je uskršnja poslanica patrijarha Irineja u kojoj je istakao da su „Kosovo i Metohija naša duhovna kolevka i naš Jeruslim“, poželevši da se tu vrate mir i sloboda.

„Tu su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine“, naveo je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je upozorio da je svet danas suočen sa mnoštvom iskušenja i nevolja, sa terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života.

„Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću, ne samo hrišćanstvu tudji, nego i njemu potpuno suprotni sistemi vredosti“, naglasio je patrijarh Irinej.

On je, u uskršnjem intervjuu za Televiziju Hram, rekao da ne pripada ni jednoj politici i istakao da srpskom narodu nema opstanka na „ovoj vetrometini“ bez jedinstva.

„Želeo bih i molim se Bogu da nema nikakvih podela medju nama nego da nam bude jedina politika, jedini pogled i jedini put – dobro našeg naroda“, poručio je patrijarh Irinej.

On je rekao i da se plaši da su kod mnogih pod vidom borbe za narod prisutni lični interesi i istakao da partije treba da se bore za najbolji put i rešenje u korist naroda, čije „sluge svi treba da budemo“.

U Hramu Svetog Save poslanicu je pročitao episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Irineja.

Na ovaj dan, ali i sve do Spasovdana, pozdravlja se sa Hristos vaskrse a odgovara sa Vaistinu vaskrse.

Povodom Uskrsa farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva se čuvarkuća.

Ono simboliše radjanje života a crvena boja nevino prolivenu krv Hristovu.

Cela sedmica po Uskrsu se naziva Svetla, a pesme koje se tada pevaju radosne su čak i pri tužnim prilikama.

Uskrs je „pokretni“ praznik, najranije, po novom kalendaru, može da bude 4. aprila, najkasnije 8. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.