U trendu

Patrijarh u Busijama služio parastos stradalima u Oluji

Patrijarh Irinej u četvrtak uveče je u naselju Busije kraj Zemuna služio parastos stradalima pre 21 godinu u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“, a potom je počela državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

„Ovim molitivenim činom izražavamo tužno sećanje na one koji su nastradali bežeći od onog šta ih je čekalo u svojim domovima, na ognjištima i koji su silom prilika morali potražiti drugo mesto življenja“, rekao je Irinej.

On je podsetio na brojne srpske žrtve tokom Drugog svetskog rata kao i akcije „Oluja“ 4. i 5. avgusta 1995. godine, ukazavši da se u sadašnjem vremenu ponovo, i kroz rehabilitaciju zločinaca, vraćaju pojave iz prošlosti.

„To unosi strah i nesigurnost preostalog srpskog naroda, a čutanje ujedinjene Evrope na te pojave u Hrvatskoj nas stavlja pred ozbiljno pitanje da li je opravdana naša želja i nada da postanemo njen član“, rekao je srpski patrijarh.

Prema njegovim rečima, srpsku crkvu zabrinjava kada Evropa mirno posmatra „ova dešavanje u našem susedstvu“, kao i ćutanje Katoličke crkve.

Naglasivši da „zlo nije nikome donelo dobro“, Irinej je istakao da to treba da bude „zvezda vodilja“ svima u budućim odnosima dve države i naroda, a posebno onima koje „krmane“.

„Hteli to ili ne, mi smo im najbliži i mi smo im prijatelji“, rekao je Irinej.

U Busijama, pretežno izbegličkom naselju, obeležena je 21 godina od početka akcije „Oluja“. Na manifestaciji je govorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i „devojka iz kolone“ izbeglica Jelena Šarić, a izveden je i prigodan kulturno-umetnički program.

Uz veliki broj gradjana, od kojih su mnogi u rukama držali upaljene sveće, državnoj manifestaciji prisustvovali su ministri u Vladi Srbije kao i predstavnici izbegličkih udruženja i predstavnici Srba iz Hrvatske.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ proterano je 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.

Akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su  kolone izbeglica u automobilima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiji.

Akcija „Oluja“ ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ, a u njoj je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatskih snaga, kojima su se, po hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju „Oluja“ kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni najveći delovi teritorija koje su držali pripadnici snaga pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.