U trendu

Pavićević (Ne davimo Beograd): Odluka o vraćanju doktorata Malom nasilje nad Univerzitetom

Poslanik pokreta Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević ocenio je danas da je odluka Upravnog suda u Beogradu o vraćanju spornog doktorata ministru finansija Siniši Malom – zloupotreba institucija i nasilje nad Univerzitetom.

Pavićević, koji je profesor na Fakultetu političkih nauka, rekao je za list Nova da je ta odluka „još jedna bahatost“ vlasti, koja hoće da uruši, kako je kazao, i malo institucija koje su čuvale malo dostojanstva – kakav je Beogradski univerzitet.

„Ipak, činjenica da je sud utvrdio da su napravljeni neki proceduralni propusti neće izbrisati činjenicu da se radi o notornom plagijatoru, intelektualnom beščašću, koje može utvrditi svako dovoljno pismen da uporedi tekstove“, naveo je on.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković izjavila je da ta odluka Upravnog suda pokazuje da se pravosuđe u Srbiji nalazi na kolenima pred vlašću ali i da režim nije zadovoljan „ulogom“ Univerziteta u trenutnom stanju svoje vlasti.

„Iako veoma oslabljen, Univerzitet se još, makar noktima, drži za svoju autonomiju. Ovakve presude su način da se ponovo puca u nezavisnost Univerziteta i da se njegov autorirtet što intenzivnije gazi“, rekla je Stojković, koja je profesorka na Biološkom fakultetu.

Ona je dodala da očekuje da će uprava beogradskog univerziteta ostati čvrsta u odluci da doktorat Malog jeste plagijat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.