Pejić (Faktor plus): Vulinova retorika zbližava Srbiju i Rusiju

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić ocenio je danas da gradjani doživljavaju ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina kao člana Vlade koji najviše doprinosi zbližavanju s Rusijom zbog njegove spremnosti da se „bez straha“ retorički sukobi sa onima koji su za približavanje Srbije Zapadu, po cenu uvodjenja sankcija Rusiji.

Komentarišući rezultate istraživanja javnog mnenja po kojima više od polovine gradjana dobre odnose s Rusijom vidi kao garanciju vojne sigurnosti, Pejić je za portal Komentarpres (www. komentarpress.net) u izjavio da se lovački avioni MiG-29, koji su nedavno dopremljeni iz Rusije u Srbiju, „u velikoj meri po prirodi stvari“ povezuju s Ministarstvom odbrane, na čijem čelu je Vulin.

„Srdačanim odnosom sa (ministrom odbrane Rusije) Sergejem Šojguom i retorikom koju koristi, Vulin je eksponiran u pravcu učvršćivanja odnosa Srbije i Rusije. On ulazi u sukob bez straha sa onima koji zagovaraju približavanje Srbije Zapadu po cenu uvodjenja sankcija Rusiji“, ocenio je direktor agencije „Faktor plus“.

Direktor PR agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević ocenio je da na takvu percepciju gradjana o Vulinu utiču njegove političke izjave koje su, kako je naveo, „često evroskeptične, a ponekad i NATO-fobične, uprkos vrlo pragmatičnom vršenju funkcije ministra odbrane u zemlji koja je proglasila vojnu neutralnost“.

„Ako znate da gradjani na pitanje ‘Šta za vas predstavlja dodatno učvršćivanje odnosa sa Rusijom’, mahom odgovaraju sa ‘Vojna sigurnost’, i ako imate u vidu da se izbor sadašnjeg ministra odbrane nekako skoro podudario sa dolaskom ‘migova’, jasno je da su se Vulinu sklopile kockice toliko da su čak i Ivica Dačić, kao šef Vladine koordinacije za saradnju sa Rusijom, Tomislav Nikolić koji je dobio Orden prijateljstva od Putina lično ili, verbalno, najrusofilskiji član Vlade – Nenad Popović, iza njega“, ocenio je Milivojević.

Po njegovim rečima, percepcija Vulina kao ministra koji najviše doprinosi zbližavanju s Rusijom, posledica je i činjenice da je Srbija „zemlja u kojoj su najmanje tri četvrtine gradjana jasno i nedvosmisleno opredeljene anti-NATO i rusofilski“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.