U trendu

Petković: Prošlo je 19 godina od pogroma nad srpskim narodom, odgovorni za zločin nisu kaženjeni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je prošlo 19 godina od martovskog pogroma nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, odgovorni za zločine nisu kažnjeni, a politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna.

Petković je u saopštenju ocenio da su „šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini“.

„Ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje na žrtve i da ne zaborave činjenicu da je bilo planirano da naš narod i sve što svedoči o njegovom viševekovnom trajanju na prostoru Kosova i Metohije budu doslovno obrisani za nekoliko dana u masovnom talasu nasilja“, naveo je Petković.

Ocenio je da se političari u Prištini i „danas nadmeću ko će glasnije i vatrenije da mrzi Srbiju i Srbe“, i to se, kazao je, svakodnevno vidi u brojnim napadima na Srbe i prepoznaje u paničnom strahu Prištine od Zajednice srpskih opština.

„Srpski narod se, u skladu sa svojim teškim istorijskim iskustvom, čuva od ponavljanja stradanja i nacionalnih golgota, ali je u isto vreme okrenut budućnosti i traženju čvrstih osnova za skladan suživot i saradnju sa svim narodima sa kojima deli balkanske prostore, uz očuvanje naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa“, izjavio je Petković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar