U trendu

Podignute optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine, Olivera Ivanovića.

To su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, pripadnici KPS Dragiša Marković i Žarko Jovanović, Rade Basara tadašnji načelnik za krvne delikte i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Branilac Dragiše Markovića, advokat Dejan Vasić kaže za Tanjug da još nije dobio optužnicu, kao i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sednici suda, kada bude zakazana.

Iako se govorilo da su pod istragom kosovskog tužilaštva u ovoj istrazi i Milan Radoičić, čije je hapšenje bilo pokušano krajem novembra 2018. godine, kao i Zvonko Veselinović i Milan Mihailović, oni se na ovoj optužnici nisu našli.

Prema saopštenju kosovskog tužilaštva trojica okrivljenih su u bekstvu i za njima su izdate međunarode poternice.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, oko 9 sati, ispred ulaza u sedište svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete zbog krivičnih dela „učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja „,“ pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva „,“ neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“,“otkrivanje službene tajne“, „zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju“ i „manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu“.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

„Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u severnom delu Mitrovice“, piše u saopštenju.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića..“, navodi se u tužilačkom saopštenju.

Prema tužilaštvu, optuženi N.S na dan kada je ubijen, Oliver Ivanović, svojim delovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

„Optuženi N.S, blisko je sarađivao sa osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i na taj način namerno i svesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva…“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je takođe pomogao osumnjičenima da nabave automobil marke „Opel astra“, bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se približili gradu i iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića.

Navodi se i da je optuženi N. S namerno i svesno posedovao oružje, koje je pronađeno tokom pretresa u njegovoj kući.

Optuženi M.R je, navodi se, blisko sarađivao sa tuženima N S, R.B, Z.V i Ž.B. i namerno i svesno je pomagao u izvršenju krivičnog dela „teško ubistvo“, prateći žrtvu Olivera Ivanovića pre ubistva…

Optuženi R. B u svojstvu policijskog službenika, nije izvršavao svoje službene dužnosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi.

Navodi se da je blisko sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom M. R, od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminiše dokaze, a zločinačka grupa ga je angažovala da prikrije tragove zločina i da ne otkriva slučajeve koji uključuju osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M. R.

Prema optužnici okrivljena osoba S. A, u bliskoj saradnji sa osumnjičenima, koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovića, pomogla je u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela, jer je u vreme ubistva Ivanovića bio svestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene u trenutku izvršenja krivičnog dela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovića, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je reč o osobili koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno.

Optuženi D. M u svojstvu policijskog službenika je, navedeno je, nakon ubistva Ivanovića, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mesta nesreće u svrhu objavljivanja ili korišćenja informacija izvan kosovske teritorije.

On je, kako se navodi, informacije preneo službenom licu srpske policije.

Tužilaštvo navodi i da optuženi D.M i Z.J. u svojstvu službenih lica na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovića odmah otišli sa lica mesta, a da ga prethodono nisu obezbedili, čime su omogućili drugim osobama da intervenišu na mestu događaja, oštetivši materijalne dokaze.

„Takođe, optuženi D.M i Z. J. u svojstvu policijskih službenika su odmah nakon ubistva Ivanovića izašli na lice mesta s ciljem da uklone, prikriju i unište dokaze“.

Tužilaštvo navodi da su do podizanja ovih optužnica preduzete brojne istražne radnje, da je saslušano sto svedoka, od kojih je trideset saslušao nadležni predmetni tužilac.

„Optuženi su saslušavani više puta, dok su istrage takođe proširene protiv M.M i G.B, koji su u bekstvu i za kojima je raspisana poternica“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.