U trendu

Ponoš (Narodna stranka): Rasvetliti aferu izvoza oružja do kraja i pored pritisaka režima

 Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas da se „mora do kraja rasvetliti velika korupcionaška afera izvoza oružja u koju je umešan Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića“, iako će kako je ocenio, „režim nastaviti da pritiska sve koji se tom temom bave, od uzbunjivača do novinara“.

„Upaljeno je svetlo i nosioci vlasti i izvršioci represivnih mera režima su se razbežali kao miševi. Dobro je što je uzbunjivač – radnik ‘Krušika’ koji je otkrio aferu, pušten iz zatvora u kućni pritvor, ali tu nije kraj. Trebalo bi nastaviti pritisak na režim kako tog čoveka ne bi pojeo mrak“, rekao je Ponoš televiziji N1 a saopštila Narodna stranka.

Ponoš je ocenio da je „potpuno očigledno“ da Nebojša Stefanović izbegava da odgovara na pitanja o izvozu oružja u koje su kako je naveo, umešani on i njegov otac, i dodao se oružje izvozi u privatnom interesu ljudi na vlasti, a da postoji interes javnosti da se taj slučaj rasvetli.

„Svakako je reč o sukobu interesa. Firma GIM, za koju radi Branko Stefanović, izvozi oružje u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a dozvolu za izvoz daje njegov sin Nebojša Stefanović. U izvozu oružja se obrće ogroman novac i očigledno je da ove dve države nisu to oružje kupovale za sebe, jer ne barataju naoružanjem istočnih standarda, nego srpsko oružje završava u gradjanskom ratu u Jemenu“, rekao je Ponoš.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da je privatna firma GIM u poslednje tri godine povećala promet 3.000 puta, dok državna kompanija SDPR doživljava „svoje mračne dane“.

„GIM operiše sa adrese na kojoj nema ni prave kancelarije, sajt je u izradi. To ukazuje da je po sredi ozbiljna korupcionaška afera u kojoj učestvuje sam vrh države, jer Branko Stefanović nije mogao sam da izvede čitavu operaciju. Sada je dobio i dozvolu za proizvodnju oružja, ne znam samo gde će da ga proizvodi, možda u devojačkoj sobi. Režim je potpuno privatizovao i tu osetljivu oblast kao i celu državu“, rekao je Ponoš.

Upitan da pojasni tvrdnje da firma GIM učestvuje u nabavci 49 džipova „Lend rover diskaveri“ (Land Rover Discovery) za potrebe MUP-a Srbije, Ponoš je pozvao tužilaštvo da ispita i taj slučaj jer se kako je ocenio, „očigledno i tu radi o sukobu interesa“.

„Neka ovi iz tužilaštva za početak potraže ta vozila na parkingu i neka pitaju kako su tu stigla, za koga su stigla i ko ih je kupio. Pojavili su se snimci tih vozila, ali nema vesti o tome, režim se trudi da to padne u zaborav. Zaglavili su se u tom poslu i sada ne znaju šta da rade. Pozivam novinare koji se time bave tom temom da čeprkaju po tome, svašta može da se otkrije“, rekao je Ponoš.

Naveo je i da je radnik „Krušika“ Aleksandar Obradović uzbunjivač koji je video da njegova firma radi na sopstvenu štetu i na štetu države, a da firma Branka Stefanovića ima privilegovan status.

„On nije školovan pravnik da bi vodio računa o formalnim aspektima svog delovanja kao uzbunjivača, on je stručnjak za IT, ali nesumnjivo je šta je hteo da uradi – uzbunio je javnost“, rekao je Ponoš.

Ocenio je da je čin hapšenja Aleksandra Obradovića izveden na „spektakularan način sa specijalcima i džipovima, kao pokušaj zastrašivanja ostalih zaposlenih u maniru Ozne da im ne bi palo na pamet da urade nešto slično“.

„Režim je načinom na koji je postupao zastrašivao porodicu uzbunjivača, ostale zaposlene u ‘Krušiku’, kao i novinare koji istražuju ovu temu. Posebna priča je kako je Obradovića branio advokat po službenoj dužnosti, pa i onaj koji je savetovao da se ne izlazi sa slučajem u javnost, iako sada tvrdi da je jasno da je Obradović uzbunjivač. Kako se to u tajnosti brani uzbunjivač“, upitao je Ponoš.

Dodao je da je važno da se sada stane u zaštitu Aleksandra Obradovića ali i da to ne sme da odvuče fokus od osnovne teme koja je i bila povod za njegovo pritvaranje.

„Paradoksalno je da smo dovedeni u situaciju da moramo najpre da spasavamo radnika ‘Krušika’ Aleksandra Obradovića, pa tek onda da se pozabavimo i onim šta je on objavio. Mora se insistirati na raščišćavanju korupcionaške afere sa trgovinom oružja koje ima elemente trgovine uticajem, kršenja medjunarodnih obaveza, zastrašivanja“, rekao je Ponoš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar