U trendu

Ponoš: Novi Zakon o spoljnim poslovima uvodi sistem Udbe u diplomatiju

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš ocenio je danas da vlast novim Zakonom o spoljnim poslovima i u diplomatiju „uvodi sistem Udbe“, odnosno kontrolu i centralizaciju „preko jedne tačke“ – ministra spoljnih poslova koji, kao i direktor Bezbednosno-informativne agencije, može da zapošljava ljude bez konkursa.

Ponoš, koji je i bivši pomoćnik ministra spoljnih poslova, rekao je za Televiziju N1 da je „Srpska napredna stranka (SNS) skrojila zakon po meri svoje vlasti“ koja, kako je naveo, „bira poslušne kadrove sa SNS akademije mladih lidera, a ne stručne ljude“, prenela je Narodna stranka.

„Zakone bi, medjutim, trebalo donositi da traju duže od mandata jedne vlasti, a ne šest meseci. Mustra za ovaj zakon bio je madjarski zakon koji je donela partija FIDES“, rekao je on.

Ponoš je istakao da novi Zakon o spoljnim poslova „odražava političku filozofiju vlasti SNS-a“, koja je, kako je ocenio, „krenula od toga kakvim kadrovima raspolaže i onda stvarala strukturu, pa iz toga izvukla politiku, umesto da ide potpuno obrnutim redosledom“.

Dodao je da je „uveden i specijalni diplomatski nadzornik sa velikim ovlašćenjima“.

Istakao je i da „to nije u duhu našeg jezika i istorije“, jer kako je istakao, „nadzornici mogu da budu u logorima ili na gradilištima“.

„Ako je ambasador neko poput Vladete Jankovića, ko bi se setio da njemu pošalje nadzornika da mu zaviri u špajz, na šta to liči“, dodao je Ponoš.

Istakao je i da „Janković sigurno ne bi morao da se predstavlja Novaku Djokoviću“.

„Ako ambasadori, medjutim, nisu ljudi kojima se ponosite, onda morate da im šaljete nadzornika, ali tako se ne pravi uspešna diplomatija. To govori o sistemu koji se uspostavlja, od jezika do ovlašćenja, jer nadzornik može da radi šta hoće“, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je veoma loše što više nisu predvidjena saslušanja budućih ambasadora u Odboru Skupštine Srbije za spoljne poslove.

„Dozvolili su sebi da ambasador u Kairu, koji je izuzetno važno mesto, bude čovek koji ništa nije spremio 14 dana pre posete srpskog ministra, a svi su znali da je tamo postavljen jer je pašenog moćnog čoveka“, rekao je on.

Dodali su da su „u jednu važnu prestonicu, koja je još ratna zona, poslali čoveka koji je sklonjen iz bezbednosne službe jer je bio sklon psihoaktivnim supstancama“ te istakao da to pokazuje potpunu neozbiljnost.

Ponoš je istakao da Srbija nema ambasadora u Zagrebu, Varšavi, Pekingu, Kanberi, Braziliji, Tunisu, a „realno ni u Podgorici“

Dodao je i da nema generalnog konzula u Njujorku, niti konzula u Trebinju, Mostaru i Herceg Novom.

„Nova zakonska rešenja predvidaju da lokalne samouprave i organi državne uprave mogu da kontaktiraju sa stranim diplomatama i ambasadama samo preko Ministarstva spoljnih poslova, što nije u duhu današnjeg vremena i bitno usporava stvari“, rekao je Ponoš.

Ponoš je istakao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao da mu je „sve u mandatu“, a da njegov kabinet nije dimenzionisan tako da se bavi i spoljnom politikom.

Dodao e da bi bilo dobro da postoji koordinacija Vlade Srbije, Ministarstva spoljnih poslova i predsednika kako bi se „u nadgornjavanju došlo do dobrih rešenja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar