U trendu

Popov: Hag imao slabih tačaka, ali je njegova uloga velika

Kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov izjavio je danas da je Haški tribunal imao svojih slabih tačaka, ali da je njegova uloga za region biše Jugoslavije velika, zbog sporog pravosudja u zemljama učesnicama u sukobima tokom devedesetih.

„Da nije Haškog tribunala, sudstva zemalja umešanih u ratni sukob sigurno ne bi uspela da dostignu ovaj nivo tranzicione pravde koji je ostvaren kroz rad Tribunala“, rekao je Popov za Betu.

Kako je objasnio, Haški tribunal je odigrao veliku ulogu da se veliki broj onih koji su činili ratne zločine nadje pred licem pravde.

„On može da bude primer za druge potencijalne počinioce, jer ovde se stalno zvecka oružjem i stalno je nestabilna situacija“, kazao je Popov.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal nije ispao savršen, niti je ispunio sva očekivanja koja su u njega polagana, jer je izricao ponekad „presude koje nisu bile logične“.

On je podsetio da je na jednom skupu u Prištini, nekadašnji tužilac tribunala Džefri Najs rekao da je „Haški tribunal bio povremeno politički korumpiran od velikih sila“.

Popov je upozorio da gašenje tribunala može doneti novi loš trend koji se već naslućuje, a to je „veličanje onih koji su činili ratne zločine“.

„Za razliku od prošle decenije u našim državama sada imamo trendove da se veličaju ponovo oni koji su činili ratne zločine. Podsetiću na slučaj Lazarevića ili na činjenicu da u Hrvatskoj oni koji su prošli kroz Haški tribunal sada dobijaju neke važne funkcije. To je još jedan negativan element koji govori o tome šta će se dešavati nakon prestanka rada Tribunala“, objasnio je Popov.

Dodao je da nakon završetka rada Tribunala, domaće pravosudje treba još snažnije da se okrene krivičnom gonjenju zločinaca.

„Sve slabosti koje pravosudje ima na domaćem planu, često su pod političkim uticajem, presudjuju selektivno i neobjektivno, pa postoji opasnost da kod domaćih sudova prvostepene presude budu oborene ili da presude budu oslobadjajuće“, kazao je Popov.

Popov je ocenio da će se region bivše Jugoslavije i dalje nakon prestanka rada Tribunala „suočavati sa svojim nesavršenim pravosudjima“.

„Očekivalo se da će tokom svih ovih godina od završetka rata i konsolidacije demokratija u zemljama bivše Jugoslavije, doći do koliko-toliko nezavisnih pravosudja, što se nije dogodilo i još smo daleko od tog cilja, a to će uticati i na sudjenja za ratne zločine“, rekao je Popov.

Igmanska inicijativa je pokret više od 100 nevladinih organizacija iz regiona, koji se zalaže za potpunu normalizaciju odnosa izmedju četiri zemlje regiona. Svaka zemlja ima svog kopredsednika, a redovno održavaju sesije i sastanke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.