Poslaničke grupe na izborima imaće 42.344 predstavnika

Poslaničke grupe će u stalnom sastavu biračkih odbora na predsedničkim izborima zakazanim za 2. april imati 49.344 predstavnika koji će biti rasporedjeni na 8.224 mesta širom Srbije, izjavio je večeras na sednici Republičke izborne komisije predstavnik Republičkog zavoda za statistiku Vladimir Šutić.

Šutić je agenciji Beta rekao da tih 8.224 mesta ne uključuju biračka mesta na Kosovu i Metohiji, u inostranstvu, kao ni one u zatvorskim jedinicama.

Od ukupnog broja predstavnika, i stranke koje čine vladajuću koaliciju i one opozicione imaće isti broj predstavnika u stalnom sastavu biračkih odbora  –  po 24.672, rekao je Šutić.

Prema njegovim rečima, u stalni sastav biračkih odbora spadaju predsednik odbora, zamenik predsedika, dva člana i njihovi zamenici.

Srpska napredna stranka, kao najveća partiji u parlamentu, na izborima će imati 15.785 predstavnika u stalnom sastavu birčkih odbora, rekao je Šutić i dodao da to znači da će SNS na skoro 95 biračkih mesta imati po dva predstavnika.

Srpska radikalna stranka, kao najzastupljenija opoziciona partija 2. aprila, imaće 7.143 predstavnika u stalnom sastavu biračkih odbora.

RIK je na večerašnjoj 20. sednici pored te odluke o utvrdjivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje biračkih odbora u stalnom sastavu usvojio i rešenje o sticanju uslova da predstavnici mladenovačke Grupe gradjana „Ljubiša Preletačević Beli  –  Beli Samo jako“, koji su predložili Luku Maksimovića za predsedika Srbije, predlože dva predstavnika za prošireni sastav organa za sprovodjenje izbora zakazanih za 2. april.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je naveo da RIK očekuje posebno uputstvo o glasanju na Kosovu, u skladu s bezbednosnoj situaciji za održavanje izbora.

RIK potvrdila je da sinoć da će se na Kosovu i Metohiji glasati na 90 biračkih mesta, a u inostranstvu na 53.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.