U trendu

Poslanik CDU: Nacionalizam rukovodstva Srbije odgovoran za 80 odsto tenzija na Balkanu

Poslanik CDU Mihael Brand pozvao je danas, tokom debate u Bundestagu o učešću nemačkog Bundesvera u jednicama Kfora na Kosovu, saveznu vladu da „prestane da iskrivljuje stvarnost“ i konačno preduzme napore kako bi se napravila realna analiza sve opasnijih dešavanja na Balkanu.

Kako prenosi portal Autonomija, Brand je zahvalio vojnicima na njihovoj službi i doprinosu miru u važnom delu Evrope, ali je dodao da mora biti prekinuta praksa izbegavanja suočavanja sa suštinom problema.

„Većina stručnjaka se slaže da ako iz političke jednačine izbacimo agresivni nacionalizam aktuelnog rukovodstva u Srbiji, 80 odsto tenzija na Balkanu može da se reši mnogo brže“, naveo je on.

Podsetio je i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili „najbliži saveznici ratnog zločinca Miloševića 1990-ih“, da danas veličaju ratne zločince i negiraju genocid, dok njihovi mediji, poput Putinovih u Rusiji, šire propagandu i neistinu o ugroženosti Srba.

Brand je upozorio da takvo ponašanje nema nikakve posledice po stav Evropske unije, jer se EU, kao i nemačka vlada, i dalje ponašaju kao da je takva situacija podnošljiva, iako nije.

„I pored svih milijardi iz Evropske unije, EU gubi kredibilitet i uticaj. U međuvremenu, uticaj Rusije, koliko god to paradoksalno zvučalo, ponovo raste na Zapadnom Balkanu, uprkos genocidu u Ukrajini“, rekao je Brand.

Ocenio je da je u srži problema srpsko rukovodstvo koje aktivno radi protiv Zapada, u paktu su sa Putinom. Citirao je zatim izjavu Vučića – „Moje srce je u Moskvi“, i napomenuo da Dačića u Beogradu zovu „gospodin Moskva“.

„Nakon napada na Ukrajinu, Srbija je potpisala sporazum sa Rusijom o koordinaciji spoljne politike. Samo ovo je flagrantno kršenje sporazuma EU“, naveo je Brand.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.