U trendu

Postupak Izetbegovića je akt neprijateljstva

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je zahtev bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u tužbi protiv Srbije opasan, unosi dodatne tenzije u regionu, a imaće posledice i bilateralne odnose dve zemlje.

On je dodao da je više puta ukazivao na štetnost takvog poteza i da je to rekao i predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću tokom nedavne posete Beogradu.

„Nama je u interesu da sa BiH imamo dobre odnose, da eliminišemo vekovne tenzije“, naglasio je Dačić gostujući na TV Pink.

On je dodao da tužba ima malo šansi na uspeh, jer se retko dešava da neko podnosi reviziju pred Međunarodnim sudom pravde.

„Oni smatraju da je revizija novi postupak, za šta je potrebna nova pravna legitimacija, nova odluka predsedništva BiH. Nijednom do sada se nije desilo da bude prihvaćena“, pojasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, postupak Izetbegovića je akt neprijateljstva.

Dačić je naglasio da se nikome ne možete osporiti pravo da traži da se ratni zločini gone i kazne, da se Međunarodni sud pravde dugo bavio tim slučajem, suđenje je trajalo 14 godina, te ukoliko tužba bude prihvaćena, dve zemlje će se godinama baviti ovim pitanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar